Hronika

Za smrt porodilje u Gradiški USLOVNA KAZNA ANESTEZIOLOGU, suprug preminule Jovane OGORČEN

Osnovni sud u Gradiški osudio je Nikolu Ljucovića, specijalistu anesteziologije i reanimacije,  na uslovnu kaznu od godinu zatvora zbog propusta u liječenju porodilje Jovane Šinik, koja je 27. oktobra 2016. umrla u bolnici u Gradišci.

Za smrt porodilje u Gradiški USLOVNA KAZNA ANESTEZIOLOGU, suprug preminule Jovane OGORČEN
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Presuda je, kako je potvrđeno za Avaz,  izrečena nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Ljucović zaključio s Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci. Time je priznao da je iz nehata počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Ljucoviću je utvrđena kazna od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivčno djelo – navode u Osnovnom sudu u Gradiški, piše Avaz.

U istom predmetu optužen je i Dejan Gvozden (38), specijalista ginekologije i akušerstva, a postupak protiv njega je razdvojen od Ljucovića i suđenje je u toku.

Gvozden je, prema optužnici,  porodio Šinik, dok je Ljucović preduzeo reanimaciju kad je kod nje, po porođaju, došlo do krvarenja, pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i razvoja stanja šoka.

Pročitajte još

U optužnici se navodi da su Gvozden i Ljucović postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja, svjesni da, usljed njihovog nečinjenja, može doći do smrti pacijentkinje.

Propuste su, kako se navodi, napravili u dijagnostici i terapijskom postupku, a nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje poslijeporođajnog krvarenja.

– Usljed tih propusta ljekara, došlo je do vanjskog iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka u nepopravljivo stanje i smrti pacijentice – navodi se u optužnici.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Jovana Šinik, inače majka petero djece, tada je rodila dječaka Jovana. I on je bio u kritičnom stanju, što je ostavilo trajne posljedice i oštećenje mozga, zbog čega zaostaje u razvoju.

Nezadovoljan presudom

Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, nije zadovoljan izrečenom kaznom.

– To je nikakva kazna! Kada kokoš na putu ubiješ, budeš strožije kažnjen. Uništili su dva života. Moj Jovan ni dan-danas nije zdrav, a niko od tih ljekara me nije ni pitao za njega – kaže ogorčeni Šinik.