Gradovi

Za SNSD u Novom Gradu HLADAN TUŠ: Moraju ponovo birati rukovodstvo u Skupštini (FOTO)

Najstariji odbornik u novom sazivu Skupštine opštine Novi Grad Hasan Rasavac mora da zakaže nastavak konstitutivne sjednice koju je prekinuo u decembru, poručili su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Za SNSD u Novom Gradu HLADAN TUŠ: Moraju ponovo birati rukovodstvo u Skupštini (FOTO)
FOTO: SRNA

Ovo je hladan tuš za lokalnu vlast jer će u dogovoru sa opozicijom morati ponovo da nastave konstitutivnu sjednicu, koju su inače odražli bez opozicije i moraće ponovo da biraju skupštinsko rukovodstvo.

Prethodno su iz Ministarstva utvrdili da je grubo prekršen zakon zato što je konstitutovnom sjednicom koju je vlast nastavila nakon njenog prekida i odlaska opozicije, predsjedavala Jovana Drljača koja je inače kćerka načelnika Novog Grada Miroslava Drljače (SNSD).

– Potrebno je da najstariji odbornik novog saziva Skupštine koji je prekinuo sjednicu u što kraćem roku zakaže nastavaka konstitutivne sjednice, kako bi se otklonile utvrđene nezakonitosti – naveli su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u odgovoru na ponovljeni zahtjev za postupanje koji im je uputila opozicija.

Ministarstvo je na ovaj način razriješilo spornu pravnu situaciju koja je nastala na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Novi Grad 28. decembra.

Podsjećamo, tom sjednicom predsjedavao je najstariji odbornik, koji je inače iz reda nacionalnih manjina, te pripadnik opozicije Hasan Rasavac.

Nakon što se vlast i opozicija nisu uspjeli dogovoriti o sastavu Komisije za izbor i imenovanja Rasavac je prekinuo zasjedanje i najavio da će se nastaviti narednih dana nakon što se predstavnici parlamentarnih partija usaglase o spornoj temi.

Nakon toga Rasavac i još 10 opozicionara iz SDS, PDP i DNS su izašli iz sale, ali pozicija koju čini 10 odbornika iz SNSD i po dva iz SP, SDA i koalicije Zajedno za Novi Grad, su ostali i nastavili zasjedanje.

Predsjedavanje je preuzela najmlađa odbornica Jovana Drljača koja je bila jedina prisutna iz tročlanog Predsjedništva.

Oni su tada izabrali predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine kao i načelnike opštinskih Odjeljenja.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Opozicija je uputila dopis nadležnom Ministarstvu koje je u mišljenju navelo da je grubo prekršen zakon jer najmlađi odbornik ne može predsjedavati sjednicom. Ministarstvo je naložilo da predsjednik Skupštine ukloni nepravilnosti u ovom zasjedanju.

Međutim, iz opštinskog odbora SNSD Novi Grad saopštili su da opozicija nema korist od ovog Mišljenja jer resorno Ministarstvo u njemu ne traži izmjenje, ukidanja ili poništavanja akata, te priznaje legitimitet predsjednika Skupštine opštine.

Istovremeno su i opozicionari ponovo uputili zahtjev za postupanje Ministarstvu kako bi se utvrdilo ko treba da ukloni nepravilnosti nastale na prvoj sjednici.

Iz Ministarstva su ovaj put bili jasniji i naveli da najstariji odbornik mora ponovo da zakaže nastavak sjednice.

Objasnili su da je preuzimanjem predsjedavanja sjednicom nakon prekida, od osobe koja nije ovlašćena zakonom, onemogućeno najstarijem odborniku kao jedinom ovalašćenom da predsjedava prvom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine.