Banjaluka

ZA SUBVENCIJE 17.500 KM Grad plaća kamatu na kredit za 12 preduzeća

Grad Banjaluka je za 12 preduzeća odobrio subvenciju iznosa redovne kamate na kredite koje su podigli pomenuti poslovni subjekti kako bi ponovo pokrenuli poslovnu aktivnost.

ZA SUBVENCIJE 17.500 KM Grad plaća kamatu na kredit za 12 preduzeća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za subvencije će biti izdvojeno skoro 17.500 maraka.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za privredu, na ime subvencije iznosa redovne kamate poslovnim subjektima zaprimljena su 36 zahtjeva, od kojih 12 poslovnih subjekata ispunjava uslove Javnog poziva. Liste se mogu pogledati na sajtu Grada.

Kako su istakli, Grad plaća cjelokupan iznos kamate, ukoliko je kamatna stopa do 3,5 odsto na ugovoreni iznos kredita. Najmanji iznos subvencije iznosi 221 marku, koju će dobiti jedan frizersko-kozmetički salon za kredit od 6.000 maraka, dok najviša subvencija iznosi 2.743 KM i biće dodijeljena za tri privatne zdravstvene ustanove za kredit od 50.000 maraka.

Prema Javnom pozivu, pravo na subvenciju kamatne stope imaju poslovni subjekti za podignut kredit nakon 12. aprila ove godine, a čija je namjena finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama. Iznos ovog kredita ne može biti veći od 50.000 KM, sa rokom otplate kredita koji nije duži od tri godine.

Ovi subjekti mogu se i dalje prijaviti na Javni poziv koji je otvoren do 31. decembra. Krajem svakog mjeseca će se razmatrati novopristigle prijave, a lista o dodjeli subvencija biće objavljena na sajtu Grada.

Naime, kako bi ublažili krizu izazvanu epidemiološkom situacijom zbog virusa korona, Grad je donio čitav set mjera za podršku poslovnim subjektima kojima je zabranjen ili ograničen rad. Do sada se najviše poslovnih subjekata prijavilo za subvencije komunalne takse za isticanje poslovnog imena, te je do danas njih 1.889 i dobilo ovu podršku ukupne vrijednosti oko 225.000 KM.