Društvo

"Za to postoje TRI ČVRSTA RAZLOGA" Ljekari predlažu kada tačno treba vakcinisati djecu protiv korone

Korona virus na samom početku nije predstavljao opasnost za djecu, međutim, nakon godinu dana uporne pandemije, ova virusna infekcija mutiranjem postala je smrtnosna i za najmlađe. Da bi zaustavili ove do sada ne tako česte ali već primijećene slučajeve Izraelci su počeli sa vakcinacijom djece uzrasta od 12 do 15 godina, a stručnjaci u ovom vide samo pozitivne karakteristike.

"Za to postoje TRI ČVRSTA RAZLOGA" Ljekari predlažu kada tačno treba vakcinisati djecu protiv korone
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Tri čvrsta razloga za vakcinaciju djece

Iako za sada vlada nedovljna informisanost da li djecu treba vakcinisati infektolog dr Dragan Delić kaže da za to postoje tri dobra razloga zašto bi to trebalo uraditi.

– Ja jesam za vakcinaciju djece, i za to postoje veoma čvrsti razlozi. Najpre videli smo iz iskustva da i djeca obolijevaju od ovog virusa, i jedan odsto su djeca do devete godine života. Amerikanci su publikovali pojedinačne slučajeve sindroma koji zahvata gotovo sve organe i tako dolazi do smrtnih ishoda – kaže dr Delić.

Prema njegovim riječima “Prvi razlog” zašto treba vakcinisati djecu je upravo zbog toga što i obolijevaju i što mogu da imaju tešku formu, retko jeste, ali se dešava – kaže doktor i napominje da jedan smrtan sllučaj je već dovoljno dobar razlog da mora da se reaguje da se to spriječi.

“Drugi razlog” bio bi jer su djeca izvor infekcije.

Pročitajte još

Kako doktor objačnjava, uvek će postojati procenat ljudi koji se neće zaštiti iz ličnih, subjektivnih ili objektivnih razloga, te će tako ostati prijemčivi za virus, koji im mladi mogu prenijeti.

– Mladi mogu da infekciju prenesu na stariju populaciju sa mogućnošću teške forme. Mladi mogu da budu rezervoar infekcije i da se tako iz te populacije virus preliva na stariju nevakcinisanu populaciju – objašnjava dr Delić.

Prema njegovim riječima “Treći razlog” bio bi zbog mogućnosti mutacija.

– Virus se razmnožava, i kroz taj proces on pravi greške, što bude više zaraženih biće veća mogućnost za replikaciju i razmnožavanje virusa. Time može doći do stvaranja mutantne forme, a mi teško da možemo predviti u kom pravcu će one ići – kaže infektolog Dragan Delić.

On zaključuje da zbog ovih razloga treba razmišljati o imunizaciji djece.

Vakcinisati sve a zatim djecu

Za vakcinaciju djece biće potrebno stručno mišljenje pedijatra i Epidemiologa, smatra Profesorka dr Nada Kuljić-Kapulica.

– Oni treba da procjene situaciju, kako je uopšte u našoj zemlji, koji je obuhvat i kolika je opasnost, jer trebalo bi da se ova epidemIja već jednom zaustavi – kaže sagovornica.

Prema njenim riječima najpre bi trebalo sprovesti vakcinaciju za sve ostale kategorije, a djecu vakcinisati tek ako se nakon toga ustanovi da je neophodno da i ta kategorija primi imunizaciju.

– Prvo bi trebalo vakcinisati sve ostale kategorije, a decu tek na kraju ako je potrebno. Svi ovi što se kolebaju njih treba ubediti da prime imunizaciju a tek nakon toga videti kako teče epidemija, u krajnjem slučaju ako bude nužno, onda vakcinisati i djecu – kaže dr Kapulica.

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.

– Naši stručnjaci će nezavisno od nalaza Evropske agencije za lijekove raditi procenu. Prioritet je svakako bezbjednost djece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju – istakao je direktor ALIMS dr Saša Jaćović.

Kina odobrila upotrebu vakcine Sinovak

Svjetska zdravstvena organizacija je 1. juna odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovak. Direktor kineske kompanije Sinovak Vejdonf Jin nedavno je saopštio da je Agencija za lijekove odobrila upotrebu Sinovak vakcine protiv korona virusa i za decu uzrasta od tri do 17 godina, prenijela je Anadolija.

Jin je u svom saopštenju kazao da su od početka ove godine završene dve faze ispitivanja djelovanja Sinovak vakcine kod maloljetnika i da su rezultati ovih istraživanja pokazali da vakcina djeluje i stvara imunitet i kod djece i da vakcinacija djece može biti praćena lakšim pojavama poput blago povišene temperature.

Prvo pregled, pa vakcina

U Srbiji već mjesec dana traje vakcinacija djece od 16 do 18 godina, mada se čini da su, za sada, prilično obazrivi kako roditelji tako i ljekari.

Nadležni su preporučili da se pre vakcinacije obavi pregled kod pedijatra koji bi dao svojevrsnu preporuku za vakcinaciju, odnosno potvrdio da ne postoje razlozi zbog kojih dete eventualno ne bi trebalo da bude cepljeno nekom od odobrenih vakcina.

Prihvati notifikacije