Politika

ZA TRI SEDMICE 238 NEPRAVILNOSTI Stranke u zabranjenoj kampanju u svakoj trećoj opštini u BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH, u Banjaluci je predstavila nalaze posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja, od 7. do 27. septembra.

ZA TRI SEDMICE 238 NEPRAVILNOSTI Stranke u zabranjenoj kampanju u svakoj trećoj opštini u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini odnosno gradu u BiH.

– Prema Izbornom zakonu BiH, zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH – rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“.

Kako je rečeno, sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je zabilježeno 54 slučaja ove nepravilnosti.

Pročitajte još

– Po broju zabilježenih slučajeva slijedi 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova. Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u osam opština, pet slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u dvije opštine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti – kažu u Koaliciji.

FOTO: N. G./KLIX.BA/RAS SRBIJA
FOTO: N. G./KLIX.BA/RAS SRBIJA

Dugoročni posmatrači Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.

– Prema izvještajima posmatrača, četiri lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Četiri lokalne izborne komisije još rade u nepotpunomm sastavu, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad. Iako je to obaveza propisana od strane CIK, usvojen poslovnik o radu nema izborna komisija u Vitezu. Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost polova i to podjedanko, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.