Magazin

ZA UGODAN SAN Ovaj trik učiniće da održite kuću rashlađenom tokom cijele noći

Noći su zbog toplinskog vala postale sparne zbog čega uzrokuju nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama. Stoga se mnogi bore s tehnikama hlađenja prostorija u svom domu.

ZA UGODAN SAN Ovaj trik učiniće da održite kuću rashlađenom tokom cijele noći
FOTO: DROBOTDEAN/FREEPIK

Važno je oduprijeti se porivu da otvorite sve prozore u svom domu tokom vrućina jer će otvaranje svih prozora omogućiti ulazak vrućeg zraka.

Kako bi svi članovi porodice imali kvalitetan san, ali i dovoljno zraka u njihovom domu, jedna žena je otkrila kako najbolje rashladiti prostorije.

Pročitajte još

– U očajničkoj potrazi za nekim hladnim olakšanjem tokom sitnih sati, odlučila sam otvoriti neke prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali efikasno rješenje – rekla je Laura MekKena.

Kontraproduktivno je držati prozore otvorenima dok je vani sparno, jer bi puštanje vrućeg zraka samo povećalo unutrašnju temperaturu pa uvijek držite svoje prozore zatvorene s navučenim zavjesama kad temperatura poraste.

– Jedna nemirna noć me je natjerala da odlutam do kuhinje i provjerim kakva je situacija u sobama moje djece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći neku hladniju od moje, ali uzalud. Zato sam bez razmišljanja otvorila prozore u prednjoj i zadnjoj spavaćoj sobi, nenamjerno stvarajući osvježavajući koridor hladnog zraka koji je gotovo trenutno snizio temperaturu u cijeloj kući – objasnila je MekKena.

Zatim je ispričala šta se dogodilo sa zrakom: – Bilo je to tako jednostavno rješenje, ali mi nikada nije palo na pamet. Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće omogućila sam protok zraka koji je oslobodio sav zarobljeni topli zrak i omogućio ulazak hladnijeg noćnog zraka, prenosi Klix.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu