Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zabranjena reklama koju treba da vidi cijeli svijet (VIDEO)

Kultura
Autor:

Foto: Youtube screenshot

Zabranjena reklama s Islanda je opomena za cijeli svijet. Trebalo je da se pojavi u susret božićnim praznicima kao dio ekološke kampanje, ali je cenzurisana.  pak, našla je svoj put i dirnula milione ljudi.

Animirana reklama prikazuje malog orangutana koji upada u sobu jedne djevojčice, a njoj nije jasno zbog čega, smeta joj što dira njene stvari, nervira je što pravi haos. Pokušava da ga izbaci iz sobe, ali onda se suočava sa surovom istinom…

Priča o djevojčici i majmunčetu bi trebalo da podigne ekološku svijest, da skrene pažnju na uništavanje prirodnih staništa orangutana, pa i svih drugih živih bića, ali i da ohrabri čovjeka da pokuša da popravi situaciju dok nije prekasno. Nije jasno zašto je ova reklama na Islandu dobila zabranu prikazivanja, vjerovatno zato što istina boli.

A istina je da je sudbina orangutana već neko vrijeme neizvjesna, zahvaljujući pohlepi čovjeka. Inače stanovnici tropskih kišnih šuma, danas žive samo na Borneu i Sumatri, a prema podacima koje je iznjelo udruženje za zaštitu orangutana na Borneu, u posljednjih 30 godina populacija orangutana pala je za gotovo 50%. Stručnjaci smatraju da bi moglo da se desi da za 10 godina orangutani u potpunosti nestanu s lica Zemlje.

Borneo se pretvara u centar proizvodnje palminog ulja pa osim što se uništavaju prirodna staništa, industrijski otpad zagađuje vodu.

Zbog sječe skupocjenih tropskih stabala nestaju kišne šume, a ako se stabla ne sjeku, onda se pale šume da bi se napravilo mjesta za plantaže i da bi se zadovoljila sve veća potražnja za palminim uljem u svijetu.

(Noizz.rs)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO