Gradovi

Zabrinjava rast broja zaraženih: Mjere na području Zeničko-dobojskog kantona produžene

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana.

Zabrinjava rast broja zaraženih: Mjere na području Zeničko-dobojskog kantona produžene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naredbe se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, opštine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu, objavljeno je na zvaničnoj stranici kantonalne Skupštine i Vlade.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica, do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 326.

U posljednjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 58 hospitalizovanih krajem ovog perioda.

Epidemiološka situacija u ovom kantonu ocjenjuje se kao nepovoljna s daljim razvojem trenda pogoršanja, ali je povoljnija u odnosu na neke druge kantone u FBiH, kao i FBiH u cjelini.

U potpunosti je vakcinisano, sa obje doze, 33.600 građana ovog kantona.

Prihvati notifikacije