Svijet

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA Svake godine od ZAGAĐENOSTI VAZDUHA u svijetu umre 600.000 djece

Najmanje 600.000 djece mlađe od 15 godina svake godine umre usljed zagađenosti vazduha, bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA Svake godine od ZAGAĐENOSTI VAZDUHA u svijetu umre 600.000 djece
FOTO: AVAZ.BA/RAS SRBIJA

Podaci iz izvještaja ove organizacije UN pokazuju da opasan zagađeni vazduh svakog dana udiše 93 odsto djece mlađe od 15 godina, što je ukupno 1,8 milijardi mladih, uključujući 630 miliona djece mlađe od pet godina.

Iz SZO ističu da udisanje zagađenog vazduha ima tragične posljedice, što najbolje pokazuje činjenica da je samo u 2016. godini usljed zagađenosti vazduha 600.000 djece umrlo od akutnih infekcija donjeg dijela respiratornog sistema.

Zagađeni vazduh truje milione djece i uništava njihove živote – izjavio je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

On je naglasio da za to ne postoji izgovor i da bi svako dijete trebalo da udiše čist vazduh, kako bi moglo da raste i potpuno ispuni svoje potencijale.

Prema podacima Organizacije, više od devet od deset ljudi na planeti udiše opasan otrovni vazduh, što za posljedicu ima oko sedam miliona prijevremenih smrti svake godine, javio je AFP.

To je posebno opasno za djecu, a izvještaji pokazuju da je smrtnost među djecom u jednom od deset slučajeva širom svijeta.

Zagađenost vazduha napolju i u domaćinstvima uzrok je više od polovine svih akutnih oboljenja donjeg dijela respiratornog sistema kod djece u zemljama niskog i srednjeg standarda.

Djeca su zagađenju izloženija zbog bržeg disanja u odnosu na odrasle, a zagađenost je opasna i za trudnice, kod kojih je u takvim sredinama veća mogućnost da prije vremena rode i da imaju manju novorođenčad, čija je težina manja od normalne.

Iz Organizacije upozoravaju da zagađenost vazduha utiče i na razvoj i kognitivne sposobnosti, te da može kod djece da izazove astmu ili rak.