Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZABRINJAVAJUĆE Kon: Smanjiće se broj zaraženih na ljeto, ali to NE ZNAČI da ćemo biti bezbjedni na jesen

Društvo
Autor:

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da očekuje da preduzete mjere, bar na kratko, smanje širenje korona virusa u Srbiji. U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano 305 novih slučajeva zaraze virusom korona, pa je broj potvrđenih slučajeva porastao na 1.476.

– Namnožio se broj rezervoara infekcije, virus se širi dalje, ne možemo da držimo stvar u svojim rukama, to pokazuje i ovaj broj od 305 zaraženih danas. Očekujem da preduzete mjere presijeku, makar na kratko prenošenje, da utiču na nas da se ozbiljno i discplinovano ponašamo – rekao je Kon gostujući na RTS.

Prema njegovim riječima, novi virus nije ušao u bolnice, jer su vrlo brzo izdvojeni inficirani.

– U Narodnom frontu je 75 zdravstvenih radnika udaljeno sa posla, 46 je utvrđeno da su bili pozitivni. Sve je detaljno praćeno – dodao je Kon.

Doktor Kon, kao i većina stručnjaka, smatra da je realno očekivati da će korona virus oslabiti sa dolaskom lijepog i toplog vremena.

– Znamo za viruse kako se ponašaju, tako i za koronu, da visoka temperatura onemogućava prenošenje. Očekujemo dolaskom toplih dana da se broj zaraženih smanji, i da se tokom ljeta praktično ugasi. Međutim, to ne znači da smo bezbjedni na jesen. Ako virus preživi ljeto i ako počne da mu se vraća potencijal ne znamo šta će biti – upozorio je Kon, prenosi Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO