Gradovi

ZABRINJAVAJUĆE STANJE Opšta bolnica Tešanj ostaje bez testova na virus korona

Opšta bolnica u Tešnju ima laboratoriju u kojoj rade testiranja na virus korona, a testova im je ostalo za još samo nekoliko narednih dana, javlja Anadolija.

ZABRINJAVAJUĆE STANJE Opšta bolnica Tešanj ostaje bez testova na virus korona
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U Službi za mikrobiologiju Opšte bolnice Tešanj radi laboratorija za molekularnu dijagnostiku koja je od 18. maja sertifikovana za testiranja na COVID-19.

U njoj se dnevno obave 24 testiranja. Testovi su priznati u Evropi i SAD.

Opšta bolnica Tešanj je 14. aprila tekuće godine uputila zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za obavljanje detekcije na COVID-19 i izolacije. Resorno ministarstvo je 18. maja dalo rješenje za verifikaciju laboratorije za testiranje na korona virus – ističe direktor bolnice Tešanj dr. Hasan Škiljo u razgovoru za AA.

On je kazao da su morali ponovo pripremiti odjel, uložiti u prostor, ali i kupiti dodatnu opremu.

–  Mi smo potpisali ugovor o posudbi s Kantonalnom bolnicom Zenica koji nam nalaže da prilikom raspodjele testova s federalnog nivoa, u kom bolnica Tešanj treba dobiti 3.000 testova, hiljadu testova vraćamo Kantonalnoj bolnici Zenica, međutim do raspodjele još nikada nije došlo – ističe dr. Škiljo.

Trenutno bolnica Tešanj ima testova koji će biti dovoljni do kraja sedmice.

– Imamo još 50-ak testova, a danas u našem odjeljenju leži 30 pacijenata. Mi smo 40 kreveta s plućnog odjeljenja osposobili za COVID odjeljenje – navodi dr. Škiljo.

Za nepuna dva mjeseca ova je bolnica potrošila hiljadu testova, piše Avaz.

Prihvati notifikacije