Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Začarani krug

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Zatreba čoveku para za opremanje kuće, a on pravac u banku po kredit, jer ko od običnih smrtnika danas u šteku ima par hiljada maraka?!

Taman naš dužnik otplati nešto rata, pritom se svakodnevno odričući gotovo svega i svačega, kadli – dođe vrijeme za ženidbu.

Keša ima još manje nego kad je dizao kredit za stolariju i namještaj, s obzirom na to da je njegov kućni budžet mjesecima unazad bio opterećen vraćanjem prvog kredita.

Kud će, šta će, nego opet u banku, ovaj put po nešto veći kredit, da zatvori onaj stari, opremi slavlje i kupi još ponešto, što zbog male plate nikako nije moglo doći na red.

Taman se pomiri da će na kamate za ovaj kredit morati dati koji hiljadu maraka više, te da će ga otplaćivati koju godinu duže, kad – primače se vrijeme dolaska djeteta na svijet. A za bebu supruga i on nemaju ama baš ništa, a sve skupo…

I opet ‘ajmo Jovo nanovo – novi i, naravno, veći kredit, zatvaranje starog, kupovina opreme za bebu, plaćanje još nekih troškova. I opet veća kamata, duži rok otplate, veća glavobolja…

Zarekao se naš dužnik da je, što se kredita tiče, to – to! Jer, pare se lako potroše, a onda slijedi stezanje kaiša, što zbog tekućih troškova, što zbog rata.

Ali, svjestan je i on da je ovde teško biti čovjek od riječi, jer začarani krug zaduženosti steže li, steže, a malo će popustiti tek kad naš dužnik  digne – novi kredit.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO