Hronika

Zadao mu 26 udaraca čekićem i gletom: Staklorezcu pravosnažno 30 godina zatvora za ubistvo pekara

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora stakloresca iz Resavske ulice Filipa Gavranovića, jer je u novembru 2017. godine ubio komšiju pekara Nikolu Ostojića, a potom njegovo tijelo sakrio u svojoj staklorezačkoj radnji.

Zadao mu 26 udaraca čekićem i gletom: Staklorezcu pravosnažno 30 godina zatvora za ubistvo pekara
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ, PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Ovom odlukom su kao neosnovane odbijene sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Gavranović osuđen zbog krivičnog djela teško ubistvo, saznaje Tanjug.

Njemu je oduzeta imovinska korist od 2.000 evra, a porodica ubijenog je radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućena na parnični postupak.

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti za Gavranovića imao u vidu njegov raniji život, a od otežavajućih to da je lišio života svog dugogodišnjeg prijatelja, da je pritom iskazao veliku upornost, o čemu svjedoči brojnost povreda koje mu je nanio.

Otežavajuća okolnost mu je i to što je nakon izvršenog krivičnog djela danima učestvovao u potrazi za Ostojićem čija je porodica bila prijavila nestanak, kao i zato što je sutradan upravo iz pekare ubijenog uzeo na poslugu kofu sa vodom kako bi počistio nered u svojoj radnji od prethodne večeri u kojoj se nalazilo tijelo ubijenog.

Na početku suđenja u julu 2018. godine Gavranović je priznao da je ubio Ostojića i rekao da se kaje.

Pročitajte još

Prema presudi, Gavranović je 3. novembra 2017. godine u večernjim casovima u svojoj staklorezačkoj radnji u alkoholisanom stanju iz koristoljublja ubio Ostojića, sa kojim se intenzivno družio duži vremenski period i od njega pozajmljivao novac, a i znao da sakuplja i posjeduje novac za finalnu realizaciju otkupa poslovnog prostora u kojem se nalazi pekara.

Oni su prethodno tog dana sedeli zajedno u kafiću i konzumirali alkoholna pića, a potom su otišli do staklorezačke radnje.

Dok su boravili u staklorezackoj radnji on je Ostojiću dok se nalazio u položaju glavom naniže u odnosu na njega (sedeći ili ležeći položaj) nanio najmanje 26 udaraca čekićem i gletom po glavi, usljed kojih je preminuo.

Njegovo telo je ostavio u paravanom odvojenom dijelu radnje, i potom se našao po dogovoru, sa I.S. koja je prethodno telefonom isnistirala da iste večeri vrati dug njenom drugu od 2.000 evra.

Potom se vratio se do svoje radnje, uzeo Ostojićevu torbicu izdvojio dio novca koji je ponio sa sobom, a torbicu i deo novca i lcicnih stvari ostavio u fioci i ponovo se našao sa I.S, koja ga je i dalje čekala u kolima kada joj je pokazao rukama novac u iznosu od 1.800 evra.

U torbici se nalazilo oko 5.000 evra. Ostatak novca, torbica i tijelo oštećenog su pronađeni prilikom pretresa staklorezačke radnje 6 i 7. novembra 2017. godine, a do pronalaska tijela okrivljenog se postupalo pri prijavi o njegovom nestanku, podsjeća sud.

Prihvati notifikacije