Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE Dan zaljubljenih BEČKIM TRGOVCIMA donese 35 miliona evra

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Danu zaljubljenih se, kao i uvijek, pored parova posebno raduju trgovci, jer je to jedan od najprometnijih dana u godini. U glavnom gradu Austrije zaljubljeni svoju naklonost najčešće pokazuju cvijećem.

Od ostalih poklona na drugom mjestu su slatkiši, zatim parfemi, nakit, vaučeri, modni detalji. Čokoladu i slatka iznenađenja najviše poklanjaju mladi od 15 do 29 godina. Parovi od 50 godina i više poklanjaju prije svega cvijeće.

– Svaki treći Bečlija poklanja nešto svom partneru i troši u prosjeku 50 evra – kaže Rainer Trefelik iz Privredne komore Beča.

Klasična ruža ali i šareni vijesnici proljeća – kao što su lale ili narcisi su takođe traženi. Oko 90 odsto biljaka tokom ovog perioda dolazi iz Evrope, i to prije svega iz Italije i Holandije. Posebno su u trendu zeleni tonovi, kao što je maslinasto zelena, petrol-zelena ili nežno zelena kao i roze, oker ili boja borovnice. Crvena boja je uvijek tražena.

U Beču se pokloni najčešće kupuju partnerima, majkama i djeci. Bečko stanovništvo ukupno za Dan zaljubljenih potroši oko 35 miliona evra (2010. godine troškovi su iznosili oko 22,7 miliona evra).

(Blic Biznis)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO