Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zadužbina Petar Kočić na Sajmu knjiga u Beogradu

Kultura
Autor:

Foto: Tanjug

Ilustracija

Na ovogodišnjem 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji počinje u nedjelju 20. oktobra i ove godine će se samostalno na svom štandu predstaviti Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd sa svojim starim i novim izdanjima.

– Kao i do sada za naše knjige vlada veliko interesovanje naročito za dvojezičnu biblioteku „Prevodi“  po kojoj je Zadužbina prepoznatljiva, ne samo kod nas nego i u svijetu. Očekujemo da će i ove godine štand Zadužbina biti jedan od najposjećeniji iz razloga što ćemo izloženo blizu 500 naših naslova koji su dosta traženi od strane posjetioca – rekli su iz Zadužbine.

Posebno je značajno što će na Sajmu Zadužbina predstaviti  kapitalno djelo „Stare srpske povelje i pisma“, autora Ljubomira Stojanovića, koje je priredio akademik Rade Mihaljčić. U pitanju su obimne knjige od 1.096 isprava koje su objavljene u dva toma, u kojima su objavljena sve povelje i pisma na srpskom jeziku, od najstarijih vremena do kraja prve polovine XVI vijeka. Autor trećeg toma ovog kapitalnog izdanja, kojeg je takođe priredio akademik Mihaljčić, je filolog Franc Miklošič „Monumenta Serbica“. Ova knjiga sadrži ćirilične isprave iz Dubrovačkog arhiva i druge objavljljene  povelje.

Takođe, na štandu će biti predstavljeno i novo vrijedno djelo Stevke Kozić-Predarović „Dijete u kompjuteru“,.

– I ove godine smo objavili dvadesetak  novih naslova i pored mnogobrojnih poteškoća, što je za svaku pohvalu za svakog izdavača rekao jr knjižrvnik Nikola Vukoluić, direktor i urednik Zadužbine Petar Kočić. Na ovom nama najdražem Sajmu knjiga u Beogradu predstavićemo svoja nova izdanja objavljena u čuvenoj dvojezičnoj biblioteci „Prevodi“ – rekli su.

U pitanju su djela „Doživljaji mačka Toše“ Branka Ćopića na srpskom i ruskom jeziku, duo-drama „Montevidea“ Dragana Velikića na srpskom i njemačkom, priču „Jablan“ Petra Kočića na srpskom i francuskom jeziku,Srpskom-njemačkom,  srpskom-italijanskom i srpskom-grčkom, kao i knjige „Otkriće“, Dobrice Ćosića, „Proljeće Ivana Galeba“ Vladana Desnice, zatim nove knjige „Sestre i drugarice“ Ranka Risojevića, „Temura“ Eve Ras, „Vladimir, ili prekinuti let“ Marine Vladi, „Zabilježeno, opet“ Nikole Vukolića, „Kočićeva i srpska trauma“ Stevana Tontića, „Kulturni identitet kočićevih junaka“ Mladena Šukala, „Motiv slobode u književnom djelu Petra Kočića“ Duška Pevulje, „Kočić i Bosna“ Ranka Risojevića, „Kočić danas“ Nikole Vukolića, „Sveća iznad Jeniseja“ Viktora Astafjeva, „Eagarsko i kaliopsko“ Nikole Strajnića, „Zbogom, Austrijo“ Vojislava Maksimovića, „Vologodske šale“ Vasilija Bjelova, „Čitanje postupaka“ Duška Pevulje i druge.

– Radostan sam što će i ove godine naše knjige zasijati na najljepši način na ovom slavnom  i najdražem sajmu, ali sam tužan što nismo u mogućnosti da naše knjige promovišemo zbog nedostataka finansijskih sredstava. Smatram da je krajnje vrijeme da se organizacijom sajmova bave izdavači zbog čega i postoje. Knjiga je briga nas pisaca i izdavača kao i svuda u svijetu, jer mi pišemo i objavljujemo knjige, međutim kod nas o sudbini knjige odlučuju neznalice koje su u kulturu zalutale –  rekao je Nikola Vukolić, glavni urednik i direktor Zadužbine.

Na štandu Zadužbine autori  će potpisivati svoje knjige i to Dragan Velikić, Eva Ras, Mihaklo Pantić, Nikola Strajnić, Vladan Matijević, Vasa Pavković, Aleksandar Jugović i Stevka Kozić-Preradović i drugi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO