Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAHVALAN SAM I SREĆAN” Tuzlanska porodica pružila topli dom Pakistancu

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Nakon višemjesečnog pješačenja na putu beznađa i nade Pakistanac Adil Amanet toplinu doma osjetio je uz porodicu Husić iz Tuzle.

Ova humana porodica sa hladnog betona sklonila je 25-godišnjeg migranta i olakšala mu životnu borbu, a njegov osmijeh na licu pokazuje koliko uživa u gradu soli.

Adil Amanet 2017. godine u potrazi za boljim životom odlučio je napustiti rodni Pakistan. Sam je krenuo prema Grčkoj, a laganim koracima, uz sve nedaće prije mjesec dana stigao je do Bosne i Hercegovine.

Na platou Glavne autobuske stanice u Tuzli, u nehumanim uslovima boravio je tri sedmice. Spletom, po njega sretnih okolnosti, sa hladnog betona, prehlađenog i promrzlog sklonila ga je porodica Husić u čijem stanu već nekoliko dana živi.

Dom porodice Husić u kontinuitetu je ispunjen njihovim prijateljima koji se osjećaju kao kod svoje kuće. Za pozitivnu atmosferu, ali i to da gostima ništa ne fali zadužena je Adira Husić koja već godinu dana iskazuje i svoju humanu stranu, pomažući migrantima koji borave na platou Glavne autobuske stanice u Tuzli. U svemu tome joj pomažu i suprug Jasminko, sin Ismar i kćerka Edita.

– Na društvenoj mreži Fejsbuk prije nekoliko dana sam vidjela da tuzlanski volonteri traže pomoć za zbrinjavanje jednog migranta koji je imao upalu zuba, međutim zbog njihovog specifičnog međusobnog odnosa u kojem idu u grupama, nije ih bilo moguće sve smjestiti u moj stan. Na kraju, pomoć je trebala jednom finom mladiću koji je bio prehlađen i izuzetno stidan te sam sa sinom i njegovom djevojkom otišla po njega. Bio je to Adil koji je unio posebnu atmosferu u naš život – kaže Adira za Klix.

Glavnu autobusku stanicu okovanu mrazom Adil je sada zamijenio toplom sobom koju ima u stanu Husića. Svako jutro prilično rano se budi, a kako bi mu dan bio što ispunjeniji Adira i Ismar ga sa sobom vode na posao. Za veoma kratko vrijeme Adil se “podvukao pod kožu” i svim prijateljima ove tuzlanske porodice koji vole provoditi vrijeme u njegovom društvu.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Bog je naredio da se mi brinemo jedni o drugima, a ja sam zahvalna Bogu što sam u mogućnosti da sa svojom porodicom mogu pomoći Adilu, ili bilo kome drugom – nastavlja Adira.

Kroz naš razgovor ističe da mu je u ovom gradu izuzetno prijatno, a posebno je zahvalan porodici koja ga je prihvatila kao svog člana.

– Zbog lošeg ekonomskog statusa iz Pakistana sam u potrazi za poslom krenuo 2017. godine. Tamo sam ostavio majku, oca i sestru i oni mi sada mnogo nedostaju, ali smo konstantno u kontaktu. Nakon vremena provedenog u Grčkoj krenuo sam dalje i sada se nalazim u Tuzli. U samom početku problem mi je predstavljalo spavanje na otvorenom i nemogućnost za obavljanje lične higijene. Međutim, za mene su se, na svu sreću, pojavili članovi porodice kod koje se sada nalazim. Od samog početka su se prema meni ophodili kao da sam njihov član, tako da uopšte nisam osjetio strah prilikom dolaska u njihov dom. Mnogo sam zahvalan i sretan, a ovu porodicu gledam kao svoju – priča nam Adil koji je posebno vezan za Adiru, a od milja je oslovljava sa “big mama”.

Dok vrijeme provode skupa sa svojim gostom Adira, Jasminko, Ismar i Edita razmišljaju i o emocionalno teškom danu, jer će doći trenutak za njihov rastanak. Ovaj Pakistanac u idućoj godini planira nastaviti svoj put prema Italiji, a Adiri je obećao da će je, kada dođe vrijeme za to, odvesti u posjetu njegovom rodnom Pakistanu, što će biti samo jedan mali dio zahvalnosti za sve ono što je za njega skupa sa svojom porodicom ova humana Tuzlanka učinila.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO