Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAHVALNOST VRIJEDNIM KOLEGAMA” Vlasnik častio radnike udjelom u firmi

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Osnivač britanske kompanije “Ričer saunds” Džulijan Ričer najavio je da će predati kontrolu nad tim maloprodajnim lancem, zaposlenima, što će im donijeti velike gotovinske bonuse.

Džulijan Ričer najavio je da je prenio 60 odsto svojih dionica u novoosnovani fond “Ričer saunds”. Ričer koji je nedavno napunio 60 godina kaže da je “pravo vrijeme da se štafeta tog ‘hi-fi’ i TV maloprodajnog lanca prenese na 531 radnika”.

Radnici će dobiti 1.000 funti za svaku godinu rada u kompaniji

– Moj otac je preminuo kada je imao 60 godina, tako da sam ja riješen da se ovo desi za vrijeme mog životnog vijeka. Osjetio sam da je pravo vrijeme, da se sve uradi dok sam još tu, kako bi sve proteklo u redu i da ja budem dio toga. I dalje zaista brinem, ali je vrijeme za novu generaciju – istakao je Ričer.

Kompanija će Ričeru isplatiti početnih 9,2 miliona funti za ulog, ali biznismen od toga vraća 3,5 miliona funti zaposlenima koji će dobiti 1.000 funti za svaku godinu koliko su radili za trgovca.

Prosječna isplata će biti 8.000 funti, ali tu je 39 zaposlenih koji imaju više od 20 godina službe.

Kako je Ričer objasnio, devet direktora kompanije koji primaju šestostruke plate nisu uključeni u bonus.

– Ovo je zahvalnost lojalnim, vrijednim kolegama – istakao je.

Sa godišnjom prodajom od skoro 200 miliona funti, “Ričer saunds” je jedna od najvećih britanskih kompanija koja posljednjih godina prihvata model vlasništva zaposlenih.

Iz Udruženja kompanija koje su u vlasništvu zaposlenih u Velikoj Britaniji kažu da je trenutno više od 350 preduzeća usvojilo takav model, a najmanje 50 se priprema za to.

Ričer će za sada ostati direktor, a svakodnevne operacije već nadgleda izvršni direktor Džuli Abraham.

Ričer je firmu osnovao u svojoj 19. godini, 1978. godine. Njegova poslovna filozofija je da pružanje sigurnih, dobro plaćenih poslova sa srećnom radnom snagom vodi dugoročnom poslovnom uspjehu.

Čelnici kompanije smatraju da će promjena vlasništva učiniti da se kolege još više osjećaju vezanim za kompaniju jer imaju stvarni interes u uspjehu poslovanja.

(The Guardian)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO