Svijet

“ZAJEDNIČKI IZAZOV IZ KOJEG ĆEMO IZAĆI KAO POBJEDNICI” Janše pozvao Slovence na odgovornost i solidarnost

Slovenački premijer Janez Janša pozvao je građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom "hladnog talasa" pandemije kovida-19, obećavši im da će uprkos teškoćama zdravstveni i drugi sistem djelovati efikasno.

“ZAJEDNIČKI IZAZOV IZ KOJEG ĆEMO IZAĆI KAO POBJEDNICI” Janše pozvao Slovence na odgovornost i solidarnost
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojeg ćemo izaći kao pobjednici – kazao je Janša u video-poruci.

Naveo je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom korona krize, sredstva iz evropskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uslov da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ako se održi sadašnja politička stabilnost, prenosi Hina.

On je rekao da je na nivou Evropske unije ove nedjelje utvrđeno da u zimskom periodu pandemije hijerarhijski prioritet treba da bude spašavanje života i zdravlja, te privreda, dok “zabava i neke lične slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne treba neko vrijeme da pričekaju.

Pročitajte još

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sistemu, što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donijetih mjera, rekavši da je vlada predvidjela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlene za njegu u bolnicama i domovima.

Najavio je da će vakcina za kovid-19 u Sloveniji biti dostupna besplatno.

U Sloveniji je u subotu uz 3.765 testova potvrđeno 726 zaraza koronavirusom, udio zaraženih među testiranima je skoro 20 posto, a još su četiri osobe preminule, pa je broj umrlih od početka epidemije povećan na 188.