Gradovi

ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV KORONE Ministar Šeranić i gradonačelnik Doboja posjetili Jedinicu za intezivnu njegu (FOTO)

Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj dobila je Jedinicu za intezivnu njegu za pacijente oboljele od virusa korona koji trebaju respiratornu podršku.

ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV KORONE Ministar Šeranić i gradonačelnik Doboja posjetili Jedinicu za intezivnu njegu (FOTO)
FOTO: GRAD DOBOJ

Za rad sa ovakvim pacijentima u UKC Srpske obučeno je šest ljekara i 12 medicinskih tehničara iz dobojske Bolnice. Ova jedinica smještena je u sklopu Službe za neurologiju i njen kapacitet je 14 kreveta. Svi su popunjeni.

Jedinicu za intezivnu njegu obišli su danas, nakon radnog sastanka, gradonačelnik Boris Jerinić i menadžment JZU Bolnica “Sveti apostol Luka”, zajedno s ministrom zdravlja Alenom Šeranićem i prof.dr Peđom Kovačevićem.

– Tu smo da se podržavamo i da dalje radimo na svim onim procesima koji su nam potrebni ovdje. Razgovarali smo ovdje, i u dobojskoj Bolnici, o daljem jačanju njihovih ljudskih kapaciteta i kako možemo da pomognemo u tom segmentu. To je ono na čemu treba da radimo jer izazovi su pred nama i dalje – rekao je Šeranić.

Proširiće se i kiseonički kapaciteti. Za dvije nove stanice za kiseonik biće uloženo 292.500 maraka iz Kompezacionog fonda, koje je doznačila Vlada Srpske.

– Ovo proširenje je nastavak radova koje smo imali u prethodnom periodu. Prije dva do tri mjeseca imali smo podršku Grada Doboja u izradi jedne kiseoničke stanice s razvodom mreže u Službi za infektivne bolesti, gdje je uloženo 162.000 KM – izjavio je Mladen Gajić, direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

– Naravno da smo i mi kao Grad izdvojili značajna finansijska sredstva za pomoć Bolnici „Sveti apostol Luka“. Pored toga, tu se našla i Vlada Republike Srpske, odnosno Kompenzacioni fond, tako da su svi bili uključeni. Gradska Bolnica podržava kompletnu regiju i ono što mogu slobodno reći je da smo drugi po veličini centar. Puno je pacijenata iz drugih lokalnih zajednica i apelujem na sve načelnike u svim opštinama da se uključe, jer ovo je zajednička borba – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Neizmjerno je zahvalan i jako ponosan na sve zdravstvene radnike u Doboju.

– Danas sam sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i prof. dr Peđom Kovačevićem razgovarao o problemima sa kojim se susreću zaposleni u Bolnici Doboj. Kako su nas direktor Bolnice i njegovi saradnici upoznali, danonoćno su svi posvećeni pacijentima, iako je preko 100 hospitalizovanih pacijenata od posljedica virusa korona. Koristim priliku, zajedno s menadžmentom Bolnice, ministrom i svim ljekarima da apelujem na građane da se čuvaju, drže socijalnu distancu, vole sebe i svoje najmilije – dodao je Jerinić.

Kovid odjeljenje dobojske Bolnice raspolaže sa ukupno 167 kreveta, a trenutno je smješteno 157 pacijenata. Od početka epidemije virusa korona kroz ovo odjeljenje prošlo je 820 pacijenata.

A.E.