Politika

Uslov za srpski politički blok: SNSD želi saradnju, ali ne i PODJELU FOTELJA

Političke partije iz Republike Srpske još nisu ni počele zvanične razgovore o mogućoj koaliciji u Sarajevu, a već je očigledno da se ta potencijalna saradnja tumači na različite načine.

Uslov za srpski politički blok: SNSD želi saradnju, ali ne i PODJELU FOTELJA
Foto: Siniša Pašalič/RAS Srbija

I jednom i drugom političkom bloku puna su usta interesa Republike Srpske, ali bi, izgleda, problema moglo da bude oko podjele fotelja u institucijama BiH nakon formiranja Savjeta ministara.

Generalni sekretar SNSD Luka Petrović izjavio je da potencijalno zajedničko djelovanje ne znači i podjelu funkcija.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Što se tiče te zajedničke priče, ona je već bila od 2010. do 2012. Do nas neće biti. Što se tiče SNSD, sigurno je da smo mi spremni za zajedničko djelovanje, a to zajedničko djelovanje ne znači baš i da se dijele funkcije. Možemo li napraviti jedan nacionalni konsenzus, ne mora valjda biti uvijek da se dijeli vlast?! Mi imamo problem dolje što nemamo nacionalni konsenzus, šta je to dobro za Republiku Srpsku da svi dignemo ruku. E, to možemo da dogovorimo, a vlast… To se dogovara na drugi način – rekao je Petrović u emisiji „1 na 1“ Alternativne televizije.

Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS i jedan od najglasnijih zagovornika saradnje sa SNSD, primjećuje da su funkcioneri SNSD, u kontekstu srpskog bloka u Sarajevu, ranije drugačije pričali.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Nisam pratio šta je rekao Petrović, ali što se tiče SDS, kada su u pitanju interesi Republike Srske, njenih građana i očuvanja Dejtonskog sporazuma, tu nije ništa sporno, bez obzira da li postigli sporazum ili ne – kaže Bjelica za Srpskainfo.

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu i poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Dragan Mektić kaže da je za njega prihvatljiv zajednički nastup sa SNSD i njihovim partnerima u PS BiH kada su na redu pitanja od interesa za Srpsku, ali ne i zvanična koalicija.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Biću protiv toga da uđemo u vlast na nivou BiH, da budemo koalicija, zbog toga što bismo na taj način amnestirali svu njihovu lošu politiku i sve ovo do čega su nas doveli. Što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, nemam ništa protiv toga da budemo dio te ptiče jer ni do sada nismo ugrozili nijedan interes Srpske. Mi već jesmo dio te priče i nemamo se ništa posebno opredjeljivati – kaže Mektić za Srpskainfo.

Predsjednik PDP Branislav Borenović ponovo je stav da će se ova stranka jednako odgovorno odnositi prema interesima Srpske, bila u vlasti ili u opoziciji.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– PDP ne interesuju funkcije već interesi naroda, za razliku od nekih drugih partija koje očigledno zanimaju samo funkcije u Sarajevu. Ako ćemo već govoriti o patriotskim principima, posebno je interesantno da li je za neke stranke iz Republike Srpske prihvatljiva koalicija sa SDA, koja osporava naziv Srpske, i koja u posljednje vrijeme konstantno antidejtonski atakuje na Republiku Srpsku. Pozivam te poštenjačine iz SNSD da više prestanu plakati za pozicijama, jer ih očigledno samo to interesuje – kaže Borenović za naš portal.

I Stanivuković protiv

Priču o bloku srpskih partija u Sarajevu pokreno je predsjednik SNSD Milorad Dodik odmah nakon izbora, a ponovio je i na nedavnom sastanku lidera srpskih stranaka u Banjaluci. Međutim, zvaničnih razgovora na tu temu nije bilo.

U opozicionim partijama još nema jasnog i jedinstveno stava o koaliciji sa SNSD. Jednako kao Mektić u SDS, i poslanik PDP u NSRS Draško Stanovuković nedavno je izjavio da nije za političko jedinstvo, jer bi to značilo da ste „postali saučesnik te mračne prošlosti koja nije dobro donijela narodu oko koga pravite to jedinstvo“.