Politika

ZAJEDNO NA IZBORE U MOSTARU I SREBRENICI Dogovor političkih partija iz RS

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će političke partije iz Republike Srpske zajednički nastupiti na izborima u Srebrenici i Mostaru.

ZAJEDNO NA IZBORE U MOSTARU I SREBRENICI Dogovor političkih partija iz RS
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima političkih partija i šefova klubova partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Cvijanovićeva je navela da je zajednička procjena učesnika sastanka da u Srebrenici kao jednom od strateški važnih mjesta, treba da postoji zajednički nastup na izborima.

-Donijeli smo jasne stavove, kao što smo to imali i u prethodnom periodu. U narednih pet do sedam dana treba da se obave razgovori na lokalnom nivou i ti će razgovori imati podršku svih ovih političkih partija, nakon čega možemo da krenemo u promociju zajedničke kandidature rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica je navela da ovo predstavlja svojevrstan poziv političkim partijama u Srpskoj da u narednih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovorajući dogovor koji će biti pozdravljen od rukovodstva političkih partija.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Što se tiče Mostara, Cvijanovićeva je naglasila da je tu situacija nešto drugačija, s obzirom na to da su u toku o dređene pripremne aktivnosti koje se tiču održavanja izbora prvi put nakon mnogo godina.

-Izrazili smo apsolutno nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali i potrebu da se pod hitno riješi pitanje konstitutivnosti, stvarne, praktične i političke konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim kantonima i generalno u Federaciji BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će u kontekstu predstojećih aktivnosti, srpskim klubovima biti prepušteno da obave dodatne konsultacije za donošenje Izbornog zakona.

-Tu je maglovita situacija kada je u pitanju budućnost i šta to treba da uživa srpska zajednica. Ono što je važno jeste da kakvo god da bude rješenje i ishod ovih zakonodavnih aktivnosti koje su pred nama, posebno je važan naš zaključak na današnjem sastanku da mi želimo i ići ćemo sa zajedničkim nastupom i kad je u pitanju grad Mostar – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila Srbima koji žive u Mostaru da znaju da uživaju podršku Republike Srpske, da su političke partije ovdje složne, da razumiju njihovu poziciju i da će na svaki mogući način, zakonodavnim i političkim sredstvima, nastojati da obezbijede njihovu bolju poziciju.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

-Želimo da Srbi u Mostaru budu dio traženja rješenja i funkcionisanja rješenja koje će biti postignuto i da ta pozicija mora biti ojačana – naglasila je Cvijanovićeva.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je i lider Demosa, te srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lider SNSD. Sastanku su prisustvovali i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać, predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stavandić, predsjednik NDP Dragan Čavić, predsjednik SPS Goran Selak, generalni sekretar DNS Darko Banjac, zamjenik predsjednika SDS Rado Savić, zamjenik predsjednika PDP Nenad Vuković i zamjenica šefa Kluba poslanika SDS –PDP u Predstavničkom domu BiH Mira Pekić.