Hronika

ZAKAZANO ROČIŠTE Poznato kada će se Rasta naći pred sudom o nagodbi s tužiocem

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je ročište na kojem će se razmatrati sporazum o priznanju krivice za nedozvoljeno držanje droge koji je zaključio reper Stefan Ðurić Rasta sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom.

ZAKAZANO ROČIŠTE Poznato kada će se Rasta naći pred sudom o nagodbi s tužiocem
FOTO: V. LALIĆ/RAS SRBIJA

Ročište je zakazano za 12. mart, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Sa ovog ročišta je, prema zakonu, isključena javnost, tako da novinari neće moći da mu prisustvuju.

Ročište će biti održano pred sudijom za prethodni postupak, koji će, ako potvrdi sporazum, Ðuriću kao i Luki B. izreći presudu sa kaznama koje su dogovorili sa tužiocem.

Na ovaj način izbjeći će suđenje i mogućost izricanja težih kazni.

Prema sporzumu, Ðurić je priznao nedozvoljeno držanje više od pola kilograma skanka za ličnu upotrebu za kaznu od godinu dana kućnog zatvora, a Luka B. nedozvoljeno držanje 90 grama kokaina za ličnu upotrebu za kaznu od godinu dana “klasičnog zatvora”.

Njima je krajem januara ukinut pritvor u kojem su proveli skoro četiri mjeseca od hapšenja u oktobru prošle godine.

Nakon tromjesečne istrage Višeg javnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili teže krivično djelo – preprodaju droge, protiv njih je sudu krajem prošle godine podnesen optužni prijedlog za nedozvoljeno držanje droge, ali je ubrzo zaključen i sporazum o priznanju krivice.

Za ovo lakše djelo zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do tri godine, pa je predmet prešao na nadležnost u Prvi osnovni sud.

Sporazume će pred sudom međutim zastupati Više javno tužilaštvo jer su sa njim zaključeni.

Đurić se na saslušanju u tužilaštvu nakon hapšenja branio da je pronađeni skank koristio za sopstvenu upotrebu, međutim tužilaštvo mu tada nije povjerovalo.