Politika

"ZAKLJUČAK JE DA BIH MORA IMATI EVROPSKI PUT" Čović o susretu s Dodikom i Vučićem u Beogradu

“Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru. Razmijenili smo mišljenja o stanju evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama”.

"ZAKLJUČAK JE DA BIH MORA IMATI EVROPSKI PUT" Čović o susretu s Dodikom i Vučićem u Beogradu
FOTO: SRNA

Istakao je ovo Dragan Čović, lider HDZ, nakon sinoćnjeg razgovora u Beogradu.

Čović je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Zaključili smo da BiH mora imati svoj evropski put i da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju trebamo tražiti načine kako što prije postati članica EU – izjavio je za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnje kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentarisao takve ocjene, jer su one uobičajene.

– Da se nismo sastali onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu i tada su neki trčali da komentišu zašto mi, a ne netko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili netko treći – kazao je Čović.

Dodaje da je još prije nedjelju dana na sjednici Kolegijuma Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je cijela posjeta bila vrlo transparentna.

Prema njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba da bude nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.