Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAKLJUČCIMA PRED PREMIJERA Lokalnim drvoprerađivačima nedostaje sirovina za preradu

Biznis
Autor:

Foto: Srna

Načelnik opštine Pale Boško Jugović razgovarao je danas s direktorom Šumskog gazdinstva “Jahorina” Rankom Ćeranićem i lokalnim drvoprerađivačima, koji su nezadovoljni načinom preraspodjele sirovine za preradu na osnovu odluke Vlade Srpske.

Jugović je nakon sastanka rekao novinarima da je tema bila nedostatak sirovine, odnosno drveta za pogone drvoprerađivača, te da je doneseno osam zaključaka koje će razmotriti s direktorom preduzeća “Šume Republike Srpske” Slavenom Gojkovićem i resornim ministarstvom.

– Nakon toga, izvući ćemo određene konstatacije i uputiti ih premijeru Republike Srpske Radovanu Višković preko Saveza opština i gradova, uspostaviti komunikaciju sa svim načelnicima opština Sarajevsko-romanijske regije, da bi pokušali zaštititi sirovinu na lokalu – naveo je Jugović.

On je pojasnio da je ograničen sječivi etat opštine i Šumskog gazdinstva “Jahorina”, a da lokalni drvoprerađivači imaju mnogo veće kapacitete za preradu, dok, s druge strane, postoji odluka kojom se dio sirovine ustupa drvoprerađivačima iz drugih lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, lokalni drvoprerađivači imaju primjedbu na odluku iz decembra 2016. godine, objavljenu u “Službenom glasniku Republike Srpske”, kojom je utvrđeno bodovanje, prema kojem su drvoprerađivači iz razvijenih opština dovedeni u podređen položaj.

– To znači da drvoprerađivač iz nerazvijene opštine vrši avansno plaćanje u prioritetu, a nama to ni u kom slučaju ne odgovara. Pokušaćemo u narednih mjesec dana da se izborimo i pokrenemo inicijativu da se Pravilnik promijeni ili izmijeni odluka o bodovanju – kaže Jugović.

Foto: Srna

Predsjednik Udruženja privrednika opštine Pale Njegoš Poljaković, koji je prisustvovao sastanku, napomenuo je da je na području ove opštine industrija, uglavnom, vezana za preradu drveta i da su drvoprerađivači na sastanku izrazili nezadovoljstvo trenutnim načinom preraspodjele sirovine za preradu.

– Drvoprerađivači na području opštine Pale imaju mnogo veće proizvodne kapacitete za preradu sirovine, tako da trenutne količine koje dobijaju kroz ugovore od “Šuma Srpske” nisu dovoljne da mogu tokom godine organizovati kontinuitet u proizvodnji – naveo je on.

Poljaković je rekao da postoji podrška lokalne zajednice i razmijevanje lokalnog šumskog preduzeća za rješavanje problema, te da će kao preduzetnici nastojati da doprinesu postizanje većeg broja bodova kroz podizanje većeg stepena finalizacije u proizvodnji i zapošljavanju radnika, jer su to parametri koji im daju veći broj bodova.

– Naš osnovni zahtjev je ispitivanje kompletne odluke o kriterijumima za dodjelu šumskih drvnih sortimenata, jer smo vidjeli u jednom dijelu da ona nije u skladu sa Zakonom o šumama – naglasio je Poljaković.

Ćeranić je rekao da je Šumsko gazdinstvo “Jahorina” Pale samo jedan organizacioni dio sistema javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” i da, stoga, nema status pravnog lica, tako da se sve odluke o raspodjeli sirovine donose na nivou javnog preduzeća.

– Oko 30 drvoprerađivača sa Pala sirovinu je dobijalo isključivo sa ovog lokaliteta i iz susjednih opština od Han Pijeska, Sokoca, Rogatice, Trnova, Foče, Čajniča, a sada to nije slučaj. Oni ne mogu ni 50 odsto da zadovolje vlastite kapacitete – naveo je Ćeranić.

On je rekao da je najveći problem bodovanje po pravilniku, koje je izazvalo revolt kod drvoprerađivača, te dodao da Šumsko gazdinstvo “Jahorina” ima plan na godišnjem nivou od oko 80.000 metara kubnih, od čega najviše trupaca jele, smrče i bukve.

Vlasnik firme “Milkus” Milomir Kusmuk rekao je da odluke koje su donijeli Vlada Srpske i resorno ministarstvo krše Zakon o šumama i da drvoprerađivači traže da se ravnomjerno vrši raspodjela sortimenata.

– To što su izmislili kriterijume za raspodjelu šumskih drvnih sortimenata kroz bodovanje je samo zloupotreba da bi određenim licima napravili uslugu. Strateški je trebalo da Vlada to riješi i donese određene mjere za područja gdje ima sirovine – smatra on.

Kusmuk kaže da je drvoprerađivačima ovim pravilnikom nanesena šteta jer nisu dobili količinu sirovine koja im je potrebna, te napomenuo da su se ranije o potrebnim količinama za preradu dogovarali sa Šumskim gazdinstvom “Jahorina” Pale i ostalim opštinama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO