Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„ZAKON DŽUNGLE, NE PRAVEDNA TRGOVINA“ Njemački privrednici OGORČENI zbog najava novih carina na uvoz automobila u SAD

Biznis
Autor:

Foto: Focke Strangmann/EPA

Namjera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac njemačkim ekonomskim odnosima sa SAD, izjavio je danas predsjednik Asocijacije privrednih komora Njemačke, Erik Švajcer.

– Trebalo bi da na to gledamo skoro kao na provokaciju – izjavio je Švajcer, dodajući da će tarife koštati dodatnih šest milijardi evra godišnje, prenosi agencija AP.

– Sve mi je jači utisak da SAD više ne vjeruju u nadmetanje za ideje i klijente, već samo u zakon džungle. Sve sam zabrinutiji u pogledu toga što se SAD konstantno udaljavaju od slobodne i pravedne svjetske trgovine – dodao je on.

Američki predsjednik Donald Tramp je nešto ranije naredio istragu o uvozu automobila, što bi moglo da uzrokuje nove tarife.

Tramp je izjavio da je industrija automobila “ključna za jačanje SAD kao nacije” i izdao naredbu Ministarstvu trgovine da sprovede istragu, prenosi BBC.

To je prouzrokovalo pad akcija najvećih njemačkih automobilskih kompanija – BMW, Dajmlera i Folksvagena – koje zajedno imaju udio od preko 90 odsto na sjevernoameričkom tržištu premijum automobila.

Akcije BMW i Dajmlera su pale za čak 3,1 odsto u jutrošnjem trgovanju, a VW za čak 2,5 odsto, prenosi agencija Rojters.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO