Digitalna Srpska

Zakon o vještačkoj inteligenciji: Evropa poziva na zabranu prepoznavanja lica

Neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta takođe traži zabranu predviđanja zasnovanu na vještačkoj inteligenciji, koju bi mogla da koristi policija.

Zakon o vještačkoj inteligenciji: Evropa poziva na zabranu prepoznavanja lica
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

Evropski parlament pozvao je na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima i na predviđanje policije, kontroverznu praksu koja uključuje upotrebu alata vještačke inteligencije u nadi da će profilisati potencijalne kriminalce prije nego što je zločin i počinjen.

U rezoluciji koja je usvojena većinom, poslanici su takođe zatražili zabranu privatnih baza podataka za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi kontroverzna kompanija Klirvju AI.

Parlament takođe podržava pokušaj Evropske komisije u svom prijedlogu zakona o vještačkoj inteligenciji, da zabrani sisteme socijalnog bodovanja, poput onih koje je pokrenula Kina i koji ocjenjuju povjerenje građana na osnovu njihovog ponašanja.

Pročitajte još

– Ovo je velika pobjeda za sve građane Evrope – rekao je Petar Vitanov, autor rezolucije.

Ta neobavezujuća rezolucija šalje snažan signal o tome kako će Parlament vjerovatno glasati u predstojećim pregovorima o Zakonu o AI.

Prijedlog zakona Evropske komisije ograničava upotrebu daljinske biometrijske identifikacije – uključujući tehnologiju prepoznavanja lica – na javnim mjestima, osim ako se radi o borbi protiv “ozbiljnog” kriminala, poput otmica i terorizma.

Vodeći pregovarač Akta o vještačkoj inteligenciji, Brando Benifei i skoro svi njegovi pregovarači iz drugih političkih grupa u parlamentu pozvali su na potpunu zabranu prepoznavanja lica. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa politikama koje se sprovode u nekim zemljama članicama EU, koje žele da koriste ove tehnologije za jačanje svojih bezbjednosnih sistema, piše b92.

Prihvati notifikacije