Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAKOVANI ZA DNO Ne pomažu REFORME, postali smo TAOCI interesnih grupa

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dok se vlast ne posveti borbi protiv korupcije nikakve reforme obrazovanja, pravosuđa ili zdravstava neće pomoći BiH da postane pravna država.

Ako pitamo stručnjake, korupcija je najveći problem u Bosni i Hercegovini, koja je toliko duboko u porama društva da je došlo do toga je postala stil života.

Ne vrijedi nam, kažu upućeni, provjeravati diplome ili doktorske radove, kada bi i tada neko mogao da plati nekome i zataška eventualni plagijat, ili da za koju stotinu maraka neko od inspektora zažmuri na jedno oko.

I tako, dok se jedni bore za bolje obrazovanje, drugi u isto vrijeme mogu kupiti diplomu za male novce, ili dobiti diplomu za 17 dana.

Upravo zato pravnik i predsjedavajući Transparensi internešenela, Srđan Blagovčanin, tvrdi da je korupcija bez sumnje ključni problem ove zemlje.

– I to upravo najsloženiji vidovi korupcije – politička korupcija i fenomen zarobljene države, koji praktično označava situaciju u kojoj su ključne institucije i ključni ekonomski i politički procesi zarobljeni interesima uske grupe na vrhu piramide vlasti – smatra Blagovčanin.

Status kvo

Dodaje da ne treba posebno isticati da je nemoguće postići iskorak u reformisanju bilo koje oblasti bez napretka u borbi protiv korupcije.

– Kako provesti reformu obrazovanja ako je obrazovni proces korumpiran i ako možete kupiti diplomu na svakom ćošku? Ili kako očekivati da reforma pravosuđa uspije, ako tužioci i sudije djeluju na daljinski upravljač koji je u rukama uske grupe najviših nosilaca vlasti – upitao je on, dodavši da je jasno je da je upravo „status kvo“ ključni interes vladajuće elite, i to upravo zbog korupcije.

On smatra da je samo u ovakvom sistemu moguće nosiocima vlasti da rade šta god žele bez ikakve odgovornosti i da imaju neograničenu kontrolu nad budžetskim sredstvima i državnim resursima, koje jako često koriste upravo u ličnom interesu.

– S druge strane, svaki napredak na jačanju vladavine prava predstavlja veliku opasnost za nosioce najviših funkcija i da ih izlaže velikoj opasnosti od krivičnog progona, kao što je to uostalom bio slučaj u zemljama koje su pristupile EU – objasnio je Blagovčanin.

Besmisleno je, kažu stručnjaci, raditi reformu zdravstva ako je ljudima sasvim normalno ljekaru dati 50 KM, da „malo obrati pažnju na pacijenta“.

Stil života

Upravo zato, analitičarka Tanja Topić smatra da je problem kolektivna savjest ljudi u BiH koji su korupciju prihvatili kao nešto normalno.

– Mi smo svjedoci da je korupcija ovdje postala stil življenja. Tragično je da smo svi svjesni toga i da smo svi to prihvatili. Imate osjećaj da se niko, osim pojedinaca, ni ne bori protiv toga – smatra Topićeva.

Ukazuje da je u moru problema jedan od ključnih – sistem.

Foto Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube

Tanja Topić

– Kada bismo malo promijenili taj vrijednosti okvir, onda bi i korupcija bila nešto protiv čega bismo se borili kao društvo. Treba nam proces osvješćivanja društva, a taj proces može trajati nekoliko godina. To je prva stepenica. Živimo u društvu u kojem je najnormalnije koristii prečicu i kupiti diplomu. Kod nas je to normalno, ali zapravo, to je kriminal – kaže Topićeva.

Sve navedeno potvrđuju i podaci mnogih svjetskih lista i istraživanja na kojima je BiH najkorumpiranija zemlja čak i u svijetu, a već godinama nema napretka kada je ova oblast u pitanju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO