Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

ZAKUVAVA SE U BRISELU Tramp (ne) prijeti povlačenjem iz NATO

Svijet
Autor:

Foto: Zach Gibson/EPA

Američki predsjednik Donald Tramp nije danas zaprijetio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim riječima koje je uputio tokom samita ove organizacijeu Briselu saveznicima jer premalo troše na odbranu, rekla su danas dva izvora agenciji Rojters.

S druge strane, briselski portal “Politiko” je, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, naveo da je Tramp zaprijetio da će napustiti Alijansu te da će unilateralno voditi američku bezbjednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na “ogromne posljedice” ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

Portparol Bijele kuće saopštio je da će se Tramp obratiti novinarima nakon današnje sjednice, drugog, završnog dana NATO samita u Briselu, prenijela je britanska agencija.

Dvojica zvaničnika na samitu NATO u Briselu rekli su da Alijansa ima hitan sastanak zbog zahtjeva američkog predsjednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtjev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.

Tokom sjednice iza zatvorenih vrata, zatraženo je od predstavnika zemalja koje nisu članice NATO – Ukrajine i Gruzije, da napuste sjednicu kao i da svi u prostoriji svoje telefone iznesu napolje.

Na toj sjednici je Tramp, kako su izvori rekli britanskoj agenciji, povisio ton i oštro kritikovao saveznike, naročito Njemačku, Belgiju i Španiju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO