Digitalna Srpska

ZAMJENA ZA MSS Odabrane tri kompanije, NASA finansira razvoj novih svemirskih stanica

Od ukupno 11 prijedloga NASA je odabrala kompanije “Blue Origin”, “Nanoracks LCC” i “Northrop Grumman”, koje će dobiti više od 400 miliona dolara federalnih sredstava kroz tri odvojena sporazuma.

ZAMJENA ZA MSS Odabrane tri kompanije, NASA finansira razvoj novih svemirskih stanica
FOTO: NASA/EPA

NASA je zatražila prijedloge u julu za svoj CLD program (Commercial Low Earth Orbit Development), koji ima za cilj podržavati razvoj komercijalnih svemirskih stanica.

To je dio većeg plana da se zamijeni Međunarodna svemirska stanica komercijalnim svemirskim stanicama.

Kroz ovaj model bi NASA bila mušterija komercijalne svemirske industrije, a to bi joj omogućilo da smanji troškove i fokusira se na istraživanja, prenosi Klix.

“Blue Origin” će dobiti 130 miliona dolara za razvoj stanice “Orbital Reef” u saradnji s kompanijom “Sierra Space”, koja je ranije proizvela svemirski avion “Dream Chaser”. Iz kompanije “Blue Origin” kažu da će stanica biti operativna do druge polovine desetljeća.

“Nanoracks LCC” dobija 160 miliona dolara za svoj koncepst “Starlab” stanice. To je zajednički projekt s kompanijama “Voyager Space i Lockheed Martin”, a stanica je dizajnirana za četiri astronauta i obavljanje naprednog biološkog istraživanja, istraživanje materijala i drugo. Lansiranje ove stanice je planirano za 2027. godinu.

“Northrop Grummanu” pripada 125,6 miliona kako bi razvio komercijalnu stanicu korištenjem postojećih tehnologija pout svemirske letjelice “Cygnus”, koja se trenutno koristi za transport tereta na ISS. “Northrop” sarađuje s “Dyneticsom” na konceptu modularne svemirske stanice, a u budućnosti će se projektu priključiti još neki partneri.

“Axiom Space”, kompanija iz “Houstona”, dobila je sredstva u januaru 2020. godine da razvije komercijalni modul koji će biti dodatak “ISS-u”. Ovog puta nije dobila nikakva sredstva.

Prihvati notifikacije