Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZANAT ĆE IM DONIJETI SIGURAN POSAO Za frizera uči 29 đaka u Bijeljini

Regioni
Autor:

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini ove godine nastavu pohađa i jedno odjeljenje frizera gdje budući frizeri za sada uče samo teoriju, a uskoro bi trebalo da počnu i sa praktičnom nastavom.

U okviru programa „Prilika plus“, koji podržava Vlada Švajcarske, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, uskoro će biti nabavljena i neophodna oprema za praksu. Uvođenje ovog smjera odobrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS na inicijativu udruženja Preduzetnik, Asocijacije frizera i Privrednog savjeta grada Bijeljina.

Kako komunicirati s klijentima, rukovati alatom i priborom, koristiti preparate i hemijska sredstva, neke su od lekcija koje uči 29 budućih frizera, među kojima ima i onih koji su osnovnu školu završili odličnim uspjehom.

Prilikom izbora zanimanja rukovodili su se željom, ali i potrebama tržišta rada, jer je smjer frizera zadnji put postojao u Bijeljini 1996. godine.

Biljana Vukičević kaže da se opredjelila za ovo zanimanje, jer će joj obezbjediti „siguran hleb” u rukama.

– Svi trče za diplomama pravnika, ekonomista, informatičara. I onda provedu godine i godine na Bioru za zapošljavanje. A dobar frizer ili bilo koji drugi zanatlija uvijek može da živi od svog rada. Naravno i u ovoj profesiji se mora usavršavati, pratiti novitete, posjećivati sajmove, ali ja volim taj poziv i potrudiću se da budem najbolja – kaže ova djevojka.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Mnogi svoju budućnost nakon završetka škole vide u inostranstvu.

– Dobri uslovi za rad. Zimi ste u toplom, ljeti pod klimom. Ako se posvetite poslu, steći ćete i zadržati mušterije. Ovaj posao svuda u svijetu je cjenjen i dobro plaćen. Volio bih da odem u neku evropsku zemlju. Tamo su ipak mogućnosti veće – kaže budući frizer Ognjen Stojanović.

Znanje im prenosi iskusna frizerka Andrijana Mitrović, koja se ovim zanatom bavi 23 godine. Uče osnovne stvari iz struke koje će nakon opremanja kabineta da primjene u praksi.

– Učim ih istoriji frizerske struke, pokazujem kako da koriste alate i pribor. Zainteresovani su. Nije im ništa teško i vidi se da žele da nauče ovaj posao. Moraju krenuti od osnovnih stvari poput pranja kose. Praksa će im odlično doći, jer će u drugom razredu već ići u salone – kaže ova bijeljinska frizerka.

Ona ističe da je i brojnim frizerskim salonima u Bijeljini neophodna kvalifikovana radna snaga.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Lakše je kada vam dođe neko ko je već upoznat sa ovim poslom. I ko ima bilo kakvo iskustvo. Frizerski zanat nije lak. Zahtjeva  znanje, talenat i trud. I mladi ljudi koji žele da se bave ovim poslom neće se pokajati – kaže Andrijana.
Mladi frizeri imaće i praktičnu nastavu, a praksu će obavljati u kabinetu čije će opremanje uskoro biti završeno.

Uređena učionica

Direktor Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina Milorad Vuković kaže da je učionica za praksu već uređena, sredstva za nabavku opreme obezbjeđena, te da je tenderska procedura u toku. Učenici nestrpljivo očekuju opremu, koja će im pomoći da što prije ovladaju vještinama koje su im u ovom poslu neophodne.

Za sada, kažu, vježbaju kod kuće i praksu stiču na članovima porodice. U 35 frizerskih salona u Bijeljini godinama nedostaju profesionalni frizeri, ali i pomoćni radnici, pa ova generacija frizera može da računa na siguran posao.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO