Svijet

“Zapad koristi Ukrajinu kao OVNA ZA UDARANJE” Putin i Orban razgovarali o rješavanju ukrajinskog sukoba

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o načinima za rješavanje ukrajinskog sukoba i da mu je Orban prenio detalje svoje nedavne posjete Kijevu.

Viktor Orban i Vladimir Putin
FOTO: VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PMS PRESS OFFICE HANDOUT/EPA

Orban je doputovao u Moskvu nakon posjete Kijevu u utorak, 2. juna.

– Došlo je do prilično direktne i temeljne razmjene mišljenja o relevantnim međunarodnim pitanjima, uključujući ukrajinski konflikt, i razgovarali smo o mogućim načinima za njegovo rješavanje – rekao je Putin novinarima.

On je dodao da je Orban govorio o svojim nedavnim sastancima u Kijevu, gdje je iznio niz prijedloga i, posebno, poziv na prekid vatre da bi se stvorili uslovi za početak pregovora sa Rusijom.

Rusija vidi da Ukrajina nije spremna da probleme rješava pregovorima, podvukao je Putin.

– Ukrajinski sponzori i dalje pokušavaju da iskoriste tu zemlju i njen narod kao ovna za udaranje, žrtvu konfrontacije sa Rusijom – rekao je Putin.

Viktor Orban i Vladimir Putin
FOTO: VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PMS PRESS OFFICE HANDOUT/EPA

On je opisao dijalog sa mađarskim premijerom kao iskren i koristan i dodao da se razgovaralo i o bilaterlanim odnosma Moskve i Budimpešte.

Orban je rekao da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, uz napomenu da su njihove pozicije predaleko jedna od druge.

– Bio sam u Kijevu, sada sam u Moskvi. Iz iskustva sam shvatio da su pozicije dvije strane veoma udaljene jedna od druge. Mnogo je koraka koje treba preduzeti da bismo se približili kraju, ali napravili smo najvažniji korak – uspostavili smo kontakt i ja ću nastaviti da radim u tom pravcu – izjavio je mađarski premijer.

Pročitajte još

Orban je naglasio da je održao sastanak sa Putinom u trenutku kada je “Evropi potreban mir”.

Mir neće doći sam od sebe, morate da radite na tome. Upravo sam danas razgovarao o načinima da se postigne mir sa Putinom. Želio sam da saznam koji je najkraći put da se rat okonča – rekao je premijer Mađarske.

On je istakao da je od Putina želio da čuje šta misli o mirovnim inicijativama koje su trenutno u toku, šta misli i o prekidu vatre i mirovnim pregovorima i kakva je njegova vizija Evrope poslije rata.

Mađarski premijer je dodao da je sukob u Ukrajini počeo da utiče na evropsku ekonomiju.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu