Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zapošljavao na svoju ruku i ostvario gubitke: Objavljeno zbog čega je Nadzorni odbor RiTE „Ugljevik“ smijenio Popovića

Politika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Smijenjeni direktor Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ Đorđe Popović kriv je što je u 2016. i 2017. dobio revizorsko mišljenje „s rezervom“ i što je poslovnu 2017. okončao sa gubitkom u poslovanju od 6.788.852 KM.

To su samo neki od razloga zbog kojih je Nadzorni odbor RiTE „Ugljevik“ na sjednici održanoj 15. oktobra odlučio da razriješi Popovića. Kao što je poznato, njegova smjena je bila među prvima u aferi „mangupi“ kada je predsjednik SNSD Milorad Dodik optužio pojedince iz DNS da su na proteklim izborima radili za Savez za pobjede ili nisu dovoljno radili za interese koalicije SNSD, DNS i SP.

Istina, u odluci Nadzornog odbora koja je tek nedavno objavljena u „Službenom glasniku Republike Srpske“ ne navode se politički razlozi, već se odluka o smjeni obrazlaže lošim rezultatima poslovanja RiTE „Ugljevik“.

Popovića su okrivili što je kao direktor od 2016. od trenutka smjene imao 47 neplanskih zastoja u ukupnom trajanju od 1.928 časova ili 80 dana, što je prouzrokovalo velike materijalne štete za ovo preduzeće, a za poslovnu 2017. preduzeće je zbog ovih ispada i nabavke zamjenske energije moralo da plati Matičnom preduzeću 9.698.843 KM.

-Kao odgovorno lice u svojstvu direktora Društva kao poslodavac primao je u radni odnos radnike bez konsultacije sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, čime je učinio povrede obaveza iz Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti – navodi se u odluci koju je potpisao v.d. predsjednika Nadzornog podbora Maksim Skoko.

Isti dana kada je NO razriješio Popovića, jedan od radnika ovog javnog preduzeća je podnio inicijativu za utvrđivanje odgovornosti direktora i predložio raskid ugovora s njim i prije isteka roka na koji je zaključen „jer su ugroženi uspješno poslovanje i interesi privrednog društva, pa se direktor opoziva sa dužnosti“.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

U okviru disciplinskog postupka saslušan je i Popović koji je osporio sve navode protiv njega. Popović je u svoju odbranu rekao da su sva preduzeća iz sistema MH ERS, a ne samo RiTE „Ugljevik“, imala istu kvalifikaciju (mišljenje sa rezervom) nezavisnog revizora za 2016. poslovnu godinu, da je tačno da je poslovna 2017. okončana sa gubitkom u poslovanju od 6.788.852 KM, ali da je plan poslovanja Društva predviđao mnogo veći gubitak.

Takođe, Popović je Nadzornom odboru rekao da nije mogao da utiče na neplanske zastoje od 2016. te da nije odgovoran što je Matično preduzeće zbog ovih ispada usljed nabavke zamjenske energije moralo da plati 9.698.843 KM. Popović je rekao i da nije on lično primao u radni odnos radnike, već da je to činila Uprava Društva. Međutim, argumenti mu nisu pomogli.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO