Svijet

Zaraza i dalje prijeti: Nova varijanta korona virusa izaziva zabrinutost

Korona virus, koji se brzo mijenja, dobio je još jednu varijantu koja se veoma lako širi, a naučnici su zabrinuti jer se novi soj ukorijenio u Indiji i pojavljuje se u brojnim drugim zemljama, uključujući SAD.

Zaraza i dalje prijeti: Nova varijanta korona virusa izaziva zabrinutost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naučnici navode da varijanta BA.2.75 može brzo da se širi i da zaobilazi imunitet od vakcina i prethodnih infekcija. Nije jasno da li novi soj izaziva teži oblik bolesti u poređenju sa drugim omikron varijantama, uključujući globalno dominantu BA.5.

– I dalje je suviše rano da izvlačimo previše zaključaka. Ali izgleda, naročito u Indiji, da stopa prenošenja pokazuje neku vrstu eksponencijalnog rasta – izjavio je direktor odjeljenja za kliničku virusologiju Klinike “Majo” u Ročesteru Metju Biniker.

On je dodao da tek treba utvrditi da li će nova varijanta potisnuti BA.5, prenio je AP.

Pročitajte još

Činjenica da je novi oblik detektovan u mnogim dijelovima svijeta, čak i uz nizak stepen nadzora, “predstavlja ranu indikaciju širenja”, rekla je Šiši Luo, šef odeljenja za zarazne bolesti u kompaniji “Heliks”, koja isporučuje informacije o sekvencioniranju virusa američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Posljednja mutacija virusa korona detektovana je u nekoliko indijskih država i čini se da se širi brže od drugoh varijanti u tim oblastima.

Ovaj soj registrovan je u još desetak zemalja, uključujući Australiju, Njemačku, Veliku Britaniju i Kanadu.  

Prihvati notifikacije