Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zaraza natjerala narkobosove da MIJENJAJU TAKTIKU: Ni dileri ne mogu da se SAKRIJU OD KORONE

Svijet
Autor:

Foto: Wojciech Olkusnik/EPA

Korona virus napravio je problem i švercerima droge, parališući ekonomije, zatvarajući granice i prekidajući lance snabdijevanja iz Kine odakle su se trgovci oslanjali na hemikalije kojima bi pravili profitabilne droge kao što su metamfetamin i fentanil.

Jedno od mjesta koje je isključeno iz nabavke hemikalija je kineski Vuhan, epicentar pandemije.

U razgovoru za agenciju AP službenici za sprovođenje zakona i stručnjaci za trgovinu drogama kazali su da meksički i kolumbijski karteli i dalje sprovode trgovinu, o čemu svjedoče nedavne zaplijene droge, ali i da im mjere preduzete zbog širenja korona virusa koje su gradove pretvorile u “gradove duhova” ometaju sve od proizvodnje preko transporta do prodaje.

Sve te mjere otežale su i šverc droge duž granice između SAD i Meksika duge oko 2.000 kilometara. Kafići, noćni klubovi i moteli širom SAD koji su obično plodno tržište za narkotike su zatvoreni. A cijene narkotika zbog svih problema u distribuciji su porasle.

– Suočavaju se sa problemom ponude i potražnjom. Jednom kada stavite drogu na tržište, kome ćete da je prodate? – rekao je Alehandro Hope, bezbjednosni analitičar i bivši zvaničnik meksičke obavještajne agencije CISEN.

Skoro svaka prodaja droge je pogođena, sa poremećajem u lancu snabdijevanja i na veleprodajnom i na maloprodajnom nivou. Trgovci skladište narkotike duž granice, a američka Uprava za suzbijanje droga izvještava o smanjenju pranja novca i online prodaje droga na takozvanom dark web-u, piše AP a prenose Vijesti.

– Kumovi kartela se svađaju – rekao je Fil Džordan, bivši direktor obavještajnog centra El Paso DEA.

Cijene kokaina su u nekim gradovima porasle i za više od 20 odsto. Heroin je sada teže pronaći u Denveru i Čikagu, dok zalihe fentanila padaju u Hjustonu i Filadelfiji.

U Los Anđelesu se cijena metamfetamina u posljednjim nedjeljama više nego udvostručila, na 1.800 dolara po funti (jedna funta jednako je oko 450 grama).

– Imate nestašice, ali i neke pohlepne gadove koji vide priliku da zarade više novca. Loši momci često koriste situacije koje utiču na nacionalnu savjest da bi povećali cijene – rekao je Džek Rili, bivši zamjenik administratora DEA.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO