Društvo

ZARAŽENA 23 RADNIKA Istina o tome kako je korona virus ušao čak i u HLADNJAČU

Poslije tekstilne industrije “Kajzen” u Smederevu, korona virus se pojavio i među zaposlenima u hladnjači  “Lukafood” u Umčarima, u Grockoj.

ZARAŽENA 23 RADNIKA Istina o tome kako je korona virus ušao čak i u HLADNJAČU
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Zasad je, kako saznaje Telegraf od nadležnih u ovoj hladnjači, pozitivno 23 radnika, a čekaju se rezultati i za ostale, tako da će biti ukupno oko stotinak testiranih.

Radnice su pretežno žene, a najviše zaraženih među zaposlenima je sa teritorije Smedereva i Požarevca, nešto manje iz Grocke.

Ova hladnjača, koja prerađuje dubokozamrznuto voće i izvozi ga van granica Srbije, vrata je zatvorila 18. maja, istog trenutka čim se pojavila prva radnica i obavijestila sve na poslu da je pozitivna na COVID 19. Ali, zaraza nije krenula iz same hladnjače, već se pretpostavlja da se ova radnica zarazila od zaposlenih u “Kajzenu”.

Najviše zaraženih na Beogradskom sajmu

Rukovodioci hladnjače, osim što su prestali sa radom, odmah su i sve ostale zaposlene, samoinicijativno, poslali na testiranje. Upravnik hladnjače Milan Etveš kaže da je sreća u nesreći da niko nema tešku kliničku sliku. Najveći broj zaposlenih kojima je potvrđena zaraza nalazi se u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu, dok je jedan dio u Zemunskoj bolnici, a jedna radnica na Klinici za infektivne i tropkse bolesti Kliničkog centra Srbije.

Trenutno ih ima 23 zaraženih. Čekaju se rezultati za još 35 do 40 testova. Petoro zaraženih je u Zemunskoj bolnici, jedna žena je trebalo da bude primljena na Infektivnu kliniku i, koliko zna, svi se osjećaju dobro. Najveći broj zaraženih je na Sajmu, jer nemaju nikakve simptome. Oni su testirani, pozitivni su, ali nemaju temperaturu, nemaju otežano disanje, bukvalno nemaju nikakve simptome – kaže Etveš.

Sve je počelo 18. maja kada je jedna radnica rekla da je pozitivna.

– U razgovoru sa njom, ustanovili smo da je imala konktakte sa radnicama iz “Kajzena”, tekstilne industrije u Smederevu. O čemu se radi? Jedan dio radnika koji dolazi kod nas, dolaze iz tih sela oko Smedereva –  Lugavčina, Saraoci, Mala Krsna, Osipaonica, a odatle dolaze i radnici u “Kajzen”. Tu ima dosta rodbinskih, kumovskih i prijateljskih veza. Juče sam pročitao u novinama da je gradonačelnica Smedereva rekla da je došlo do zaraze na nekoj proslavi u nekom moravskom selu, ali nije rekla u kom, i da je odatle počela problematika – objašnjava Etveš.

Hladnjača je odmah prestala da radi, a rukovodioci su o svemu obavijestili nadležne kovid ambulante i epidemiologe.

– Nismo htjeli da rizikujemo. Pozvali smo u Požarevcu Kovid ambulantu, odnosno epidemiologe, i pozvali smo Grocku pošto nam polovina radnika dolazi iz Grocke, a druga polovina iz Smedereva i Požarevca. Poslali smo spiskove radnika, zakazana su testiranja, tako da se danas testira posljednja grupa. Biće testirano oko stotinak njih. Inače, većina zaraženih, dolazi sa teritorije Smedereva i Požarevca. Za umčarske radnike čekamo rezultate, a do sad imamo među njima tri pozitivna. Nadamo se da ćemo do petka da dobijemo rezultate za sve. Ali, sreća je da niko nema tešku kliničku sliku. U stalnom smo kontaktu sa radnicima – rekao je Etveš.

Niko zaražen, a radili za vrijeme vanrednog stanja

Na pitanje da li je prva radnica bila na poslu prije nego što je saznala da je zaražena, i postoji li mogućnost da je ona zarazila druge zaposlene u hladnjači, kaže da je to vrlo vjerovatno:

– Poslije nje se pojavila jedna radnica koja je imala simptome, imala je temperaturu 37,2, tako da postoji ta mogućnost. Tako da, po meni, zaraza nije izbila u hladnjači. Trebalo bi, možda, provjeriti i napraviti sliku koliko je zaraženih u Saraocima, u Lugavčini, koliko po tim selima jer je po meni tu izbila zaraza.

Etveš kaže da je paradoksalno to što se niko do sada nije zarazio, a oni nisu prekidali sa radom ni u vrijeme vanrednog stanja.

– Malo je čudno sve ovo. Mi smo sve vrijeme radili, i kada je uvedeno vanredno stanje 15. marta. Radnici su koristili maske, rukavice, kape, dezinfikovao se prostor svaki dan, radne površine su se konstantno dezinfikovale, tih mjera se mi, inače, pridražavamo, jer radimo sa hranom.  Manji je problem bio kada je bio policijski čas, žene su dolazile na posao i vraćale se kući. Međutim, kako je ukinuto vanredno stanje, i kako je krenulo druženje. Mi smo i autobus koji prevozi samo naše zaposlene, dezinfikovali, tako da se po ukidanju vanrednog stanja nisu miješali sa drugima. Ali, očigledno je da je ta proslava i kontakt sa radnicima iz “Kajzena” odakle je pošla zaraza, napravila ovaj domino efekat  – zaključuje Etveš.