Društvo

Zaraženo 10 beba mlađih od godinu i 25 starijih od 30 godina: Morbile u Srpskoj ima 212 osoba, najveći broj u Bijeljini

Morbilima u Republici Srpskoj zaraženo je 212 osoba, od kojih čak 146 u Bijeljini.

Zaraženo 10 beba mlađih od godinu i 25 starijih od 30 godina: Morbile u Srpskoj ima 212 osoba, najveći broj u Bijeljini
FOTO: DOCTORKNOWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske, u Banjaluci su zaražene 23 osobe, u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži po 13, u Ugljeviku tri, Palama pet, u Kotor Varošu i Doboju po dvoje, a u Laktašima, Prnjavoru, Mrkonjić Gradu, Zvorniku i Pelagićevu po jedna osoba.

Među zaraženima je 10 beba mlađih od godinu dana, 89 su u dobi od jedne do četiri godine, 60 od pet do devet godina, a 25 je starije od 30 godina. Morbili su registrovani i kod devetoro djece od 10 do 14 godina, šest zaraženih je u dobi od 15 do 19 godina, a trinaest od 20 do 29 godina.

Pročitajte još

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u februaru da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko ne budu preduzete hitne preventivne mjere.

Morbili su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica. Virus morbila aktivan je u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisanog lica virusu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu