Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zarif: Mogućnost sastanka Trampa i Rohanija ravna nuli

Svijet
Autor:

Foto: AP/TAnjug

Mogućnost sastanka iranskog predsjednika Hasana Rohanija i predsjednika SAD Donalda Trampa ravna je nuli, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Zarif je rekao da bi SAD, ako žele razgovore, trebalo da ukinu sankcije Teheranu i vrate se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

– Diplomatija je jedni način za rješavanje pitanja… ovaj sastanak nam daje mogućnost da procjenimo gdje smo – rekao je Zarif Rojtersu uoči ministarskog sastanka preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da bi bila šteta ako ne bi došlo do sastanka iranskog i američkog predskednika tokom zaskedanja Generalne skupštine u Njujorku.

– Važno je da Rohani ne ode iz SAD bez sastanka s predsjednikom Trampom. To je propuštena prilika. Zato što se neće vratiti nekoliko mjeseci, a Tramp neće otići u Teheran, tako da treba da se sastanu sad – rekao je Makron sinoć na sastanku s Rohanijem i britanskim premijerom Borisom Džonsonom na marginama Generalne skupštine UN.

Džonson je rekao da se slaže s francuskim kolegom, prenosi Rojters.

Makron je u ponedjeljak već razgovarao s Rohanijem u nastojanju da smanji tenzije između Vašingtona i Teherana i u nadi da će pokrenuti razgovore dvije strane.

Rohani će danas održati govor pred Generalnom skupštinom UN, koji će najvjerovatnije odrediti pravac delovanja Teherana, odnosno da li će Iran opet sarađivati sa SAD kako bi se smanjile napetosti između dugogodišnjih neprijatelja, navodi britanska agencija.

Neimenovani iranski zvaničnik rekao je da se očekuje da će Rohani tokom obraćanja pozvati na formiranje “koalicije nade” u Persijskom zalivu koja će “obezbijediti slobodu plovidbe, protok energije i regionalnu stabilnost u Persijskom zalivu”.

Rohaniju je ograničeno kretanje tokom boravka u Njujorku, javila je ranije iranska agencija Fars, dodajući da on ne može da napusti shedište svetske organizacije na Menhetnu i da je za boravak u hotelu morao da dobije specijalnu dozvolu, prenosi Tas s.

Iranska agencija Irna prenijela je u nedjelju da trećina iranske delegacije nije mogla da dobije vize kako bi prisustvovala zasjedanju Generalne skupštine UN.

SAD su u četvrtak izdale vizu Rohaniju i iranskom ministru spoljnih poslova Mohamedu Džavadu Zarifu.

Sukob između Teherana i Vašingtona pojačao se prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i svjetske sile i ponovo uveo sankcije, koje su ugrozile ekonomiju te zemlje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO