Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ŽARIŠTA UGAŠENA” Kisić Tepavčević ističe da je aktivnost korone u Srbiji smanjena

Društvo
Autor:

Foto: Tanjug

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se na korona virus testira manje građana nego do sada jer je manje osoba koje imaju indikacije za testiranje.

Kisić Tepvačević je istakla da je aktivnost korona virusa u populaciji Srbije smanjena i navela da za to postoji nekoliko glavnih pokazatelja, od kojih je jedan i manji broj osoba sa indikacijama za testiranje.

Ona je objasnila da je procenat pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i tokom vanrednog stanja bio jedan od značajnih pokazatelja.

– Mi smo posljednjih dana manji broj ljudi testirali na dnevnom nivou ne zato što nemamo testova nego je manje osoba koje imaju indikacija za testiranje. I najzad, od tog malog broja potvrđenih slučajeva, dvije trećine nema nikakve simptome infekcije – kazala je ona za RTS.

Govoreći o situaciji u radnim kolektivima u kojima je trenutno virus najizraženiji, u Leskovcu, Vranju i Zaječaru, Kisić Tepavčević je rekla da se vidi kako se brzo i jednostavno proširi virus ukoliko uđe u zatvoreni prostor, a prisutni se ne pridržavaju mjera.

– Ono što je opet dobro je da dvije trećine nije imalo znakove infekcije – istakla je Kisić Tepavčević i dodala da se ne smiju ispuštati iz vida mjere opreza.

Ipak, kako je kazala, na vrijeme se odreagovalo u sva tri mjesta, ta žarišta su ugašena i nije došlo do širenja na dalju populaciju.

Kisić Tepavčević je rekla da se život, zdravstveni sistem vraća u normalu, ali da nije sve prepušteno slučaju jer, kako kaže, postoji zdravstveni nadzor.

– Ali, najbitnije je da nijedna mjera ne može da bude važnija i efikasnija od naše lične procjene rizika i sprovođenja svih traženih mjera – držanja na bezbjednoj udaljenosti, redovnog pranja ruku, kao i nošenja maski u zatvorenim prostorima – zaključila je Kisić Tepavčević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO