Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAROBLJENA DRŽAVA Za korupciju u BiH samo USLOVNE OSUDE

Politika
Autor:

Foto: Shutterstock

Za prvih šest mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini je presuđeno 79 predmeta korupcije, od čega je čak 57 uslovnih osuda.

Podaci su ovo Transparency International u BiH, koji pokazuju da uslovne osude predstavljaju čak 72,1 odsto od ukupnog broja osuđujućih presuda.

Transparency International u BiH je na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predstavio Monitoring o procesuiranju korupcije za 2017. i prvih šest mjeseci 2018. godine.

Monitoring je pokazao da su  negativni trendovi vidljivi u smanjenju broja prijava i broja istraga u radu, kao i broja podignutih optužnica, dok je broj donesenih sudskih odluka u korupcijskim krivičnim predmetima ostao na istom nivou.

Takođe, Tužilaštvo BiH je u ovom periodu donijelo tek četiri osuđujuće presude, od čega su tri sa kaznom zatvora i jedna uslovna osuda.

Oni navode da nakon više od dvije decenije intenzivnih reformi pravosudnog sistema pred BiH se i dalje nalaze značajni izazovi na uspostavljanju nezavisnog efikasnog i funkcionalnog pravosudnog sistema, a ključni izazov za zemlje Zapadnog Balkana predstavlja prisustvo fenomena „zarobljene države“.

– Takvo stanje se reflektuje na neadekvatno procesuiranje korupcije. Poseban problem odnosi se na vrlo mali broj procesuiranih slučajeva političke korupcije. Brojni su primjeri slučajeva političke korupcije o kojima su mediji izvještavali, a koji nikada nisu dobili institucionalni odgovor pravosuđa – navedeno je u publikaciji IT BiH.

Takođe, podaci pokazuju da je u 2017. godini došlo i do povećanja broja podignutih optužnica za krivična djela korupcije u odnosu na 2016. dok je u odnosu na 2015. zabilježen pad ukupnog broja podignutih optužnica za ova krivična djela u svim tužilaštvima u BiH.

Oni navode da je još jedan monitoring pokazao da se pravosuđe u BiH suočava sa problemima koji se tiču političkih uticaja, neadekvatnih mehanizama transparetnosti i odgovornosti, sukoba jurisdikcija, kao i nedovoljne efikasnosti.

Smanjen broj obustava

Broj tužilačkih odluka koje se odnose na naredbe o obustavi istrage za korupcijska krivična dela je smanjen tokom 2017. godine u odnosu na 2016. i na 2015. godinu.

– Najveće smanjenje broja naredbi o obustavi istrage je zabilježeno u tužilačkom sistemu Republike Srpske. Tokom 2017. godine je pred svim tužilaštvima u BiH od 397 riješenih istraga njih 141 ili 35,5 odsto riješeno naredbama o obustavi istraga – pokazao je monitoring IT BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO