Politika

ZASJEDAO SAVJET MINISTARA U BiH u prvom kvartalu 2018. ostvaren EKONOMSKI RAST od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine

Savjet ministara usvojio je Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime se stvaraju uslovi za povlačenje IPA i VBIF sredstava za energetiku u BiH, kao i za privlačenje drugih ulagača u energetski sektor.

ZASJEDAO SAVJET MINISTARA U BiH u prvom kvartalu 2018. ostvaren EKONOMSKI RAST od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine
Foto: Savjet ministara BiH/RAS Srbija

Usvajanjem ovog strateškog dokumenta daje se smjer razvoja energetike u BiH, što će pozitivno uticati na pokretanje investicija, te tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike, a očekuje se da će sekundarni efekti rezultirati većim zapošljavanjem, smanjenjem javnog duga i povećanjem konkurentnosti u BiH.

Utvrđen je i Prijedlog ugovora o zajmu (Projekat Koridor “Pet-ce” dio tri) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, u vrijednosti 180 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Projektom je planirana izgradnja dionice auto-puta između Paprikuše i Nemile u dužini oko 5,1 kilometar, tunela dužine oko dva kilometra (tunel Ivan) i dionice od 8,7 kilometara između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj.

Očekuje se da će projekat biti završen do 31. decembra 2022. godine.

Zajam alociran na Federaciju BiH (preduzeće “Autoceste Federacije BiH”) sastoji se iz dvije tranše, od kojih će prva od 120 miliona evra biti na raspolaganju nakon što ugovor stupi na snagu, a druga naknadno. Rok otplate je 15 godina, uključujući četiri godine grejs-perioda.

Prijedlog ugovora sa osnovama za zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora.

U prvom kvartalu ove godine BiH je ostvarila ekonomski rast od dva odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-maj 2018. godine, o kojoj je danas upoznat Savjet ministara.

Foto: Savjet ministara BiH/RAS Srbija
Foto: Savjet ministara BiH/RAS Srbija
Zvizdić i Šarović mogu da potroše po 60.000 KM

Ovo povećanje BDP-a predstavlja nastavak ekonomskog rasta iz prethodne godine, pri čemu je stopa ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2018. godine u odnosu na četvrti kvartal 2017. godine iznosila 0,6 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Rast je ostvaren u okviru svih kategorija izuzev javne potrošnje, koja je smanjena za 0,2 odsto.

U saopštenju se navodi da je došlo do povećanja industrijske proizvodnje od 4,7 odsto, što je bilo praćeno povećanjem broja zaposlenih, kao i izvozom i uvozom robe po dvocifrenim stopama rasta.

Porast broja zaposlenih uz blagi rast plata, kao i realno povećanje prometa u maloprodaji od oko sedam odsto i povećanje neto prihoda od PDV-a od 7,1 odsto, ukazuju na rast privatne potrošnje koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.

Ukupan broj zaposlenih u BiH u aprilu iznosio je 795.000 i veći je za 2,1 odsto u odnosu na april 2017. godine. Najznačajniji doprinos rastu broja zaposlenih bio je u djelatnostima industrijske proizvodnje, trgovine i pojedinih uslužnih djelatnosti.

Savjet ministara upoznat je i o Analizi primjene odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2017. godine, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U analizi je konstatovano je da je došlo do povećanog izvoza u većini slučajeva, kao i povećanja proizvodnje kod svih korisnika povlastice.

Analiza, kojom su obuhvaćene 23 firme korisnice, pokazuje da su, zahvaljujući odluci, sačuvana postojeća radna mjesta i zaposleno novih 1.166 radnika.

Na današnjoj sjednici usvojena je i informacija o održavanju trećeg sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača, 20. septembra u Briselu. Usvojen je dokument za diskusiju i data je saglasnost na sastav delegacije BiH za treći sastanak ovog pododbora.

Savjet ministara donio je odluku o preraspodjeli dijela budžetskih sredstava za 2018. godinu Ministarstva pravde u korist Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za troškove poslovanja Jedinice u periodu januar – decembar 2018. godine.

Riječ je o 120.000 KM namijenjenih za nastavak rada Jedinice u 2018. godini, a nakon 30. juna, do kada su imali odobrena budžetska sredstva.

Foto Savjet ministara/RAS Srbija
Foto Savjet ministara/RAS Srbija
Savjet ministara BiH

Cilj je da se projekat ovog zatvora potpuno završi nakon tehničkog prijema jer se kontinuirano i bez prekida mora osigurati praćenje finansijskog i tehničkog dijela svih zaključenih ugovora.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je odluku o dodjeli grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2018. godinu od 339.750 KM.

Za četiri projekta nevladinih organizacija uključenih u zaštitu od trgovine ljudima izdvojeno je 60.000 KM granta, a sa 39.750 KM biće podržano 11 projekata organizacija osoba sa invaliditetom.

Istovremeno je sa 150.000 KM podržano 18 projekata udruženja nacionalnih manjina, a 40.000 KM granta namijenjeno je podršci pet projekata udruženja porodica nestalih lica u BiH. Sa 50.000 KM podržano je sedam projekata organizacija za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava.

Sredstva su dodijeljena nakon završene procedure javnog oglasa i u skladu s ranije donesenom odlukom o kriterijumima za njihovu dodjelu.

Novi javni poziv za dodjelu 10.000 KM biće raspisan za podršku projektima udruženja porodica nestalih lica u BiH, s obzirom da je po objavljenom javnom pozivu pristiglo samo pet projektnih prijedloga.