Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZASLUŽUJE DA MU SE DIVIMO Mali Vuk je rođen sa svega 470 grama, a danas NE PRESTAJE DA NIŽE USPJEHE

Društvo
Autor:

Foto: D. Milenković/RAS Srbija

Vuk je greškom ljekara na svijet došao čak 16 nedelja ranije, a kako je na Apgar skoru dobio ocjenu nula, niko nije očekivao da će Vuk preživjeti.

Ipak, čini se da ni ljekari nisu bili svjesni nadljudske snage i želje za životom skrivene u tom malenom biću, koje, i nakon brojnih operacija i nedaća koje su porodicu Grujičić zadesile, nastavlja da niže pobjede i ne posustaje na putu ka srećnijem detinjstvu.

Vuk je počeo da čita! Odnosno počeo je da prepoznaje riječi, što se može vidjeti u video snimku koji je objavio njegov ponosi tata Stole.

– Ovo je za nas veliki pomak, a sve zasluge možemo pripisati “Domen” terapiji. Na obuku su išle supruga i terapeutkinja, dok sam ja bio u bolnici sa Vukom. Dali su nam program za čitanje, a iskren da budem, bio sam veoma skeptičan na početku – rekao je za “Blic” Stole Grujičić, dodajući da je mjesec i po dana kasnije Vuk čitao svoje prve riječi.

Stole je objasnio da je cilj terapije da se funkcija oštećenog dijela mozga premosti na zdravo područje u mozgu, te da se ista makar djelimično očuva.

– Svaki dan ubacujemo 10 do 20 novih riječi, tačnije kartica sa riječima. Kartice se povremeno miješaju, neke izbacuju, neke ponavljaju – objašnjava Stole.

On navodi da sa Vukom najčešće vježba terapeutkinja Jovana, te da nju Vuk doživljava kao pravu učiteljicu, dok je atmosfera sa mamom i tatom daleko opuštenija, a samim tim i teža za učenje.

– Vuku jako prija da uči sa Jovanom, a vjerovatno je razlog tome što je uvijek sa nama, zatvoren, pa mu promjena prija – pretpostavlja Vukov otac.

Grujičići iskreno vjeruju da je ova terapija drugačija od svega što su do sada pokušali. Prvi put zaista i vide očekivane rezultate. Vuk će šest mjeseci biti na opštoj “Domen” terapiji, nakon čega će uslijediti konsultacija sa timom ljekara koji će mu odrediti dalju individualnu terapiju.

Stole: “Plačem kada se nešto dobro desi”

– Borimo se šest godina. Tokom šest godina kontinuirane brige i strepnje prošli smo toliko stvari, a ja se trudim da sve vrijeme budem hrabar i jak. Nikada nisam plakao u bolnici ili tokom operacija, ali onda se rasplačem na rođendan svog sina ili kada se ostvari neki pozitivan pomak – iskren je Stole.

Foto: Privatna arhiva

Otac koji je sina ispratio na šest komplikovanih operacija glave i mozga, operaciju želuca i jednjaka, kao i četiri laserskih operacija očiju, naveo je da je sa godinama postalo sve teže gledati Vuka kako se bori, te da su strah i briga za njegovo zdravlje uvijek prisutni i još intenzivniji, ako je to moguće.

Kako možete da pomognete

Nedavno su zbog skupih troškova, lijekova, suplemenata za koje daju i više od 100.000 dinara, stalnog prevoza, ali i pelena koje Vuk i dalje koristi, otvorili račun za pomoć.

Svako ko je voljan može da im pomogne tako što će uplatiti novac na jedan od ova dva računa.

Dinarski u Rajfajzen banci: 265-4877320-12 i devizni u istoj banci: RS35265090000000004722 sa šifrom deviznog plaćanja 767, a sve pod svrhom primanja: donacija, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO