Društvo

ZAŠTITIMO SE OD OPAKE ZARAZE Dr Darija Kisić Tepavčević otkriva šta MORAMO DA IZBJEGAVAMO

Govoreći o načinu širenja zaraze korona virusom, Darija Kisić Tepavčević je navela da su proslave bile najriskantniji događaji jer, kako je rekla, pjevanje je i te kako značajan način prenošenja.

ZAŠTITIMO SE OD OPAKE ZARAZE Dr Darija Kisić Tepavčević otkriva šta MORAMO DA IZBJEGAVAMO
Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bismo morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je korona virus aktivan objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolozi i ljekari u Srbiji apeluju da se građani ponašaju odgovorno, zbog ponovnog “uzleta” epidemije u Srbiji. Dr Predrag Kon je rekao juče da je aktivnost korona virusa je sve veća i da se nalazimo u maksimumu koji će trajati makar još nedjelju dana.

Prema njegovim riječima, povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posljedica je povećane aktivnosti virusa, prenosi Srbija danas.

– Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga – istakao je Kon.

Drugi pik prvog talasa korona virusa u Srbiji pokazuje svoju snagu – u posljednja 24 časa testirano je 8.626 osoba, 272 je pozitivno, a četiri osobe su preminule.

– Osnovno je da shvatimo da je među testiranima, recimo u Beogradu, i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mjere. Zaštita maskama kada ih svi koriste je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra – naglasio je Kon.