Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOLAZAK ĐUKANOVIĆA U BiH Đokić: To bi bio nastavak manipulacija, zaštititi SPC

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SP Petar Đokić izjavio je Srni da bi posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH u ovom trenutku bila u funkciji dalje manipulacije problemima koje imaju Crna Gora, njeni građani i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Đokić je ocijenio da je stoga opravdana inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske kako bi bila podržana njegova izjava da je Đukanovićeva posjeta štetna po vitalni interes Srpske.

– Dodik je odlučivanjem u Predsjedništvu BiH skrenuo pažnju na ozbiljan problem u regionu. Motivisani borbom za slobodu, srpski narod i drugi građani Crne Gore ustali su u širok front otpora nasilnom djelovanju države Crne Gore prema srpskom narodu i SPC – naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Dodik je ispravno postupio kada je procijenio da ovo nije trenutak za posjetu Đukanovića BiH, čiji je sastavni dio Republika Srpska i u kojoj živi i srpski narod koji je solidaran sa sunarodnicima u Crnoj Gori i SPC.

– Podržavamo njihovu borbu da bude zaštićen integritet SPC i očuvane svetinje, ne samo u Crnoj Gori, nego svuda gdje se nalaze. Siguran sam da će Narodna skupština podržati Dodikov stav. To govori o odgovornom pristupu koji Srpska ima prema svakom pitanju i da je sposobna da adekvatno i na vrijeme reaguje, ne samo da bi spriječila štetu koja može nastupiti za Republiku Srpsku, nego i da upozorava na važna pitanja u regionu i na taj način spriječi bilo kakve manipulacije – kaže Đokić.

Govoreći o Dodikovom stavu da je angažovanje snaga Fronteksa na granici između BiH i Hrvatske štetno za vitalni interes Srpske, koji će takođe biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine, Đokić je istakao da snage Fronteksa ne bi trebalo da budu raspoređene u graničnom području prema EU, čija je članica i Hrvatska.

Đokić ističe da snage Fronteksa treba da budu angažovane južnije, odnosno na granicama Srbije i Crne Gore i da spriječe ulazak migranata u region.

– Bilo bi strašno da snage Fronteksa budu raspoređene na granicu BiH sa Hrvatskom što bi omogućilo nekontrolisan ulazak ogromnog broja migranata i njihov ostanak u BiH ako bi bila uspostavljena čvrsta granica prema EU. To ne želimo i smatram da postoji strah kod svih ljudi u BiH, a ne samo kod Srba i u Republici Srpskoj – rekao je Đokić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO