Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAŠTO BOG UZIMA TAKVU DJECU” Nastavnici osme žrtve “autobusa smrti” neutješni nakon smrti mlade učenice

Hronika
Autor:

Foto: B. Janačković/RAS Srbija

Vijest o smrti Lene Ilić (16) iz Čokota, najteže povrijeđene putnice iz “autobusa smrti” u Donjem Međurovu kod Niša, koja je poslije pet mjeseci izgubila bitku za život, sa velikom tugom primljena je i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Čokotu koju je pohađala.

Lena je u stravičnoj nesreći zadobila povrede glave i uprkos petomjesečnoj borbi ljekara da je spasu, preminula je na Odjeljenju intenzivne njege na Klinici za neurohirurgiju. Samim tim, broj žrtava nesreće koja je užasnula Srbiju popeo se na osam.

Tinejdžerka je u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” završila osmogodišnje školovanje, nakon čega je upisala Umjetničku školu u Nišu. Vijest o njenoj smrti zatekla je i njene nekadašnje nastavnike.

– Bila je dobro dijete koje smo svi voljeli. Svi smo teško primili vijest o njenoj smrti, to je nenadoknadivi gubitak. Nakon udesa cijela škola je plakala. Molili smo se da prežive i ona i ostali povrijeđeni u udesu. Nadali smo se se da će Lena uspjeti da preživi i da se oporavi. Međutim, nije izdržala. Ovo je strašna tragedija – rekao je za Blic Andrijan Tasić, profesor fizičkog vaspitanja u školi u Čokotu.

Njena nekadašnja nastavnica biologije, Violeta Milosavljević kroz plač kaže da je to ogromna tragedija jer dijete od početka školovanja pokazala da je vaspitana djevojčica, takoreći bez mane.

– Lena je bila prava dama od djevojčice. Stvarno ne znam šta da kažem, sem da se pitam zašto bog uzima takvu djecu. Još od početka školovanja je pokazala da je posebna. Sad kao da je gledam u školskom dvorištu. Sva nadarena, marljiva, radna, odgovorna, jedno dijete za primjer. Vidjelo se da će da upiše Umjetničku školu po afinitetima za umjetnost. Strašno je ovo šta nam se dešava – kaže nastavnica Milosavljević za Kurir.

Vozač autobusa nije mogao da gleda snimak nesreće

I dok se broj žrtava i pet mjeseci nakon užasne nesreće i dalje povećava, u toku je suđenje vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću. Prije samo nekoliko dana, na ročištu je prvi put javno emitovan video-zapis iz unutrašnjosti autobusa, koji pokazuje šta se dešavalo prije nesreće.

Porodice nastradalih koji su pratili suđenje veoma su teško podnijeli emitovanje ovog snimka, dok je vozač tek nekoliko puta podigao pogled ka ekranu, ne mogavši da gleda.

Vještak saobraćajne i mašinske struke Dragan Marković, izjavio je na suđenju da je neproipisno ponašanje vozača autobusa glavni razlog udesa, ali da je i mašinovođa doprinio težini posljedica nesreće svojim “neblagovremenim radnjama” jer je kasno počeo da daje zvučno upozorenje.

Nastavak suđenja očekuje se u julu.

Osam žrtava nesreće

Na licu mjesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obje iz Čokota.

Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intentivnoj njezi, a nakon nje, 2. januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Teško i lakše povrijeđena su još 32 putnika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO