Politika

ZAŠTO BOLNICI "SRBIJA" TREBA NOVA OPREMA? Stanić tvrdi da je prekršen Zakon o javnim nabavkama

Izvinite premijeru Viškoviću prekršili ste Zakon o javnim nabavkama, a očigledan dokaz za to je odluka da se na osnovu prijedloga Ministarstava saobraćaja nabavlja medicinska oprema za Bolnicu  Srbija u Istočnom Sarajevu, poručio je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, Slobodan Stanić,

ZAŠTO BOLNICI "SRBIJA" TREBA NOVA OPREMA? Stanić tvrdi da je prekršen Zakon o javnim nabavkama
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Slobodan Stanić

Stanić  je na konferenciji za novinare upitao kako je moguće da Кrizni štab za vanredne situacije Republike Srpske donosi odluku o nabavci u danu kada je ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

-U istom danu Višković u ulozi komandanta Štaba donosi, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, zaključak u kom zadužuje Javnu zdravstvenu ustanovu bolnicu Srbija da provede nabavku digitalnog RTG aparata Topaz 32 i ultrazvučnog uređaja sa tri sonde Hitači F37  -precizirao je Stanić.

Tvrdi da je sve to urađeno sa ciljem da u ovoj nabavci učestvuje samo jedan ponuđač.

Pošto je prošlo vanredno stanje bolnica Srbija je morala provesti otvoreni postupak u kojem bi cijene ove opreme bile mnogo niže, ali to je na ovaj način izbjegnuto – kaže Stanić.

Ističe da je, navodeći robnu marku proizvoda koji se treba nabaviti, premijer koji se stalno poziva na zakon, prekršio Zakon javnim nabavkama.

Kako navode u SDS, pošto je ova nabavka urađena na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Stanić je postavio pitanje ko je iz ovog ministarstva unaprijed znao koji medicinski uređaji će biti kupljeni i da će oni biti plaćeni tačno 403. 650 КM, kada javna nabavka nije provedena.

Stanić kaže da sama činjenica da Кrizni štab zadužuje preduzeće „Putevi RS“ da doznači  navedena sredstava za nabavku medicinske opreme budi razlog za sumnju.

– Da nije tragično bilo bi smiješno. Da li će možda u nekom narednom periodu  rekonstrukcija nekog puta biti rađena na prijedlog Ministarstva zdravlja, dok će izvođač tih poslova biti Fond zdravstvenog osiguranja – upitao je Stanić.