Kolumne

Zašto je Drina kriva?

Predivna rijeka koja spaja Srbiju i Republiku Srpsku se od davnina u srpskom jeziku koristi kao poštapalica.

Zašto je Drina kriva?
FOTO: NEBOJŠA BABIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Neko ko ispravlja krivu Drinu, zapravo je neko ko čini nešto nemoguće, to je neki Don Kihot koji vjeruje u nedostižne ideale.

Ova rijeka na žalost ne može da ispravi ni krivu sudbinu Srba koji žive razdvojeni sa obe njene strane.

Tri su moderne misterije vezane za tu divnu krivudavu tamno zelenu rijeku.

Prva se tiče ćuprije koju je kod Višegrada podigao Mehmed paša Sokolović, a dovršio je Sulejman Veličanstveni.

Kada je Andrić pisao svoj Nobelovom nagradom nagrađeni roman „Na Drini ćuprija“ nikako nije mogao znati da je previše prostora dao Sokoloviću, a premalo Sulejmanu Veličanstvenom, koji će 2011. postati junak istoimene turske serije koja će ponovo pokoriti Srbe, tako što će ih, umjesto na kolac, prikovati uz Tv ekrane.

Andrić nije mogao znati da će se pojaviti genijalni reditelj Emir Kusturica koji će u Višegradu stvoriti velelepni Andrićgrad, sa željom da ekranizuje njegov roman.

Druga misterija se tiče glumca Roberta De Nira koji je svoju usvojenu ćerku nazvao Drena, upravo po krivoj rijeci Drini.

Glumac je tvrdio da je ćerku nazvao tako kada je pročitao Andrićev roman, koji mu je poklonio seljak iz okoline Niša, čiji je gost bio tri dana, sa kojim je brao paradajz i prodavao ga na pijaci.

Zašto De Niro kao veliki ljubitelj Drine i Andrićevog djela nikada nije našao zajednički jezik sa Emirom Kusturicom.

Ne znamo puno detalja o odnosu ova dva slavna filmska radnika, sem da su se više puta u životu susretali na festivalima.

Pročitajte još

Trebalo je da De Niro dođe na Mećavnik kod Kuste, ali se desio kušrclus oko podrške američkom predsjedniku Trampu. Valjda će se ta kriva Drina ispraviti jednog dana, da se ova dva velikana susretnu makar u jednom zajednočkom filmskom projektu.

Treća misterija vezana je za Mali Zvornik, gdje se uz samu Drinu nalazi kompleks pećina „Kamena devojka“, koji je od 1931. do 1934. gradio kralj Aleksandar Karađorđević.

Tajni nedovršeni kompleks koji je trebalo da bude „sigurna kuća“ kraljevske porodice sada je memorijalni centar.

Da je kralj Aleksandar završio kompleks, možda bi se u njega sklonio i ne bi bilo atentata u Marselju. Onda ni Andrić ne bi mogao da završi svoj roman kao što ga je završio.

I opet će neko reći kriva je Drina što o njoj do sada nije snimljen film.

Vjerujem da će poslije ovog teksta mnogi porazmisliti koliko bi bilo značajno da se u najskorije moguće vrijeme snimi „Na Drini ćuprija“.

Prihvati notifikacije