Politika

ZAŠTO JE SRPSKA ĆUTALA Protjerivanje Stanivukovića iz Crne Gore proteklo bez reakcija, a OVO JE RAZLOG

Da li su institucije Republike Srpske trebale da reaguju na protjerivanje svog narodnog poslanika iz Crne Gore i zašto nisu?

ZAŠTO JE SRPSKA ĆUTALA Protjerivanje Stanivukovića iz Crne Gore proteklo bez reakcija, a OVO JE RAZLOG
FOTO: DRASKOSTANIVUKOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

To je pitanje o kojem se uveliko raspravlja u javnosti nakon što je policija te države protekli vikend prvo privela, a potom naredila parlamentarcu i kandidatu PDP za gradonačelnika Banjaluke Drašku Stanivukoviću da napusti zemlju.

Stanivuković je u Crnu Goru otišao privatno, te je objavljivao fotografije i video snimke sa litije na kojoj je učestvovao s drugim narodnim poslanikom Nebojšom Vukanovićem. Nedugo nakon litije na vrata apartmana u Crnoj Gori mu je pokucala policija koja ga je privela, a potom naredila da napusti tu državu u roku od sat vremena. Državu je napustio u pratnji policije, a izrečena mu je i zabrana ulaska u Crnu Goru u narednih godinu dana.

Učešće u litiji

Na ovu vijest, očekivano, reagovala je samo opozicija, koja je oštro osudila protjerivanje i upitala zašto se niko iz institucija Srpske ne oglašava povodom ovog događaja.

– Tražimo diplomatsku reakciju ambasadora Crne Gore u BiH, zaštitu našeg državljanina i narodnog poslanika od strane ambasade BiH u Crnoj Gori. Očekujemo diplomatsku reakciju predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilovića, i srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Vjerujemo da dijelimo iste vrijednosti koje se tiču našeg naroda u rasijanju, SPC i prava koja moraju da uživaju, te bez obzira da li je zbog slobode misli priveden opozicioni ili poslanik u vlasti, očekujemo jasno reagovanje – poručili su iz PDP.

Можда је подршка сваког од нас појединачно кап воде у кљуну малог врабца, али да се зна да смо на страни нашег народа и…

Posted by Драшко Станивуковић – Draško Stanivuković on Saturday, August 29, 2020

Iako vlasti i stranke iz Srpske svi redom izjavljuju kako podržavaju srpski narod koji već mjesecima učestvuje u litijama u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojeg većina vjernika Srpske pravoslavne crkve smatra diskriminatorskim, niko od njih, ipak, do danas nije reagovao na protjerivanje Stanivukovića, koji se tamošnjoj vlasti zamjerio samo zato jer je učestvovao u litiji.

Mazalica: Namjerna provokacija

Iz stranaka vladajuće koalicije odgovaraju da nemaju namjeru da se oglašavaju jer Stanivuković u Crnu Goru nije otišao kao poslanik, već kao privatno lice u vlastitoj režiji. Smatraju da je Stanivukovićev odlazak u Crnu Goru bio u cilju vlastite promocije, te da stoga sam treba snositi sankcije svojih postupaka.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u NSRS Srđan Mazalica stava je da je Stanivuković namjerno isprovocirao privođenje i protjerivanje kako bi se politički ispromovisao.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je razlog zašto nisu stigle osude iz Srpske zbog njegovog protjerivanja. To što je neko poslanik ne znači da može da radi šta hoće i da svugdje treba biti zaštićen. Ne vidim razlog da bilo ko štiti bilo koga ko krši zakone neke druge države. Niko nije amnestiran. On je kao svako drugo privatno lice otišao u Crnu Goru, a ne kao poslanik – ističe Mazalica.

Pročitajte još

Dodao je da je Stanivuković svoju posjetu i političku aktivnost u Crnoj Gori promovisao na društvenim mrežama, što je vjerovatno isprovociralo vlasti Crne Gore, s obzirom na to da se sve dešavalo u vrijeme predizborne tišine.

– Njima vjerovatno nije odgovaralo da neki političar iz susjedne države, koji ima veliki uticaj na društvenim mrežama, dođe i podrži neku aktivnost. Iako litija nije bila politički obojena Stanivuković joj je svojim pojavljivanjem dao političku konotaciju. Time je vjerovatno prekršio zakone Crne Gore, pa su ga priveli i protjerali. Stanivuković je vjerovatno, znajući da će policija Crne Gore tako reagovati, htio od sebe da napravi žrtvu i tako se politički ispromoviše – smatra Mazalica.

Banjac: Trebalo je biti mudar

Sličnog stava je i predsjednik Kluba poslanika DNS u NSRS Darko Banjac, koji kaže da je bilo najlakše otići u Crnu Goru na litiju, ali da je trebalo biti mudar i izbjeći bilo kakve provokacije tamošnjih vlasti, te pustiti narod da sam odnese pobjedu na izborima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Darko Banjac

Da je Stanivuković otišao u Crnu Goru kao poslanik ili član delegacije NSRS tada bi, po Banjčevom mišljenju, stigla osuda kako institucija tako i stranaka, bez obzira na ime ili prezime poslanika.

Pročitajte još

– Međutim, on je otišao privatno. Reakcija na to bi bila isto da neki poslanik ode negdje privatno i napravi nešto što se kosi sa tamošnjim zakonom. Ako se nešto desi, riječ je o privatnoj posjeti i naravno da institucije u tom slučaju ne trebaju da reaguju – kategoričan je Banjac.

On podsjeća da je stav institucija Srpske jasan po pitanju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog odnosa prema SPC.

Petković: Neka se brani pred sudovima

Potpredsjednik NSRS i poslanik US Milan Petković takođe je stava da su dešavanja koja su dovela do privođenja Stanivukovića njegova privatna stvar. Petković kaže da je on bio privatno na litiji u Crnoj Gori i da stoga institucije ne trebaju da se miješaju u taj događaj.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Ako je prekršio neki zakon u Crnoj Gori, onda ima zakonske mogućnosti da se brani pred tamošnjim sudovima. Stanivuković sigurno zna iz kog razloga je bio na litiji u Crnoj Gori. Ukoliko je to koristio u političke i predizborne svrhe, neka to onda ide na njegovu čast – kaže Petković.

Dodaje da litije nije trebalo ni na koji način koristiti niti za predizbornu kampanju u Srpskoj niti za ličnu promociju, jer je riječ o čistoj odbrani i borbi za svetinje i pad režima Mila Đukanovića.

Skoko: Spreman na performanse

Poslanik SPS u NSRS Maksim Skoko podsjeća da je ta stranka podržala borbu građana Crne Gore za ustavna prava i slobode, kao i da je bila protiv bilo kakvih protjerivanja i gušenja sloboda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– O protjerivanju narodnog poslanika smo saznali preko sredstava javnog informisanja. Još nismo upoznati sa svim detaljima niti pouzdano znamo šta se desilo ni šta su zvanični razlozi za jedan takav postupak. S jedne strane, već smo svjedočili sličnim represivnim potezima režima u Crnoj Gori, ali realno, u pitanju je narodni poslanik koji je više puta demonstrirao spremnost za različite performanse u sklopu sopstvene kampanje. U takvom nečem nismo željeli da učestvujemo, pogotovo zbog mogućnosti da se takve akcije iskoriste protiv građana koji su u Crnoj Gori izborili veličanstvenu pobjedu – poručio je Skoko.

NSRS: Nemamo osnov da reagujemo

Iz Narodne skupštine Republike Srpske odgovorili su za Srpskainfo da poslanik Draško Stanivuković nije obavijestio Službu NSRS i generalnog sekretara parlamenta Srpske o putovanju u Crnu Goru, niti je otvorio službeni putni nalog.

– Narodni poslanik Draško Stanivuković nije tražio odobrenje predsjednika Narodne skupštine i samim tim nije predstavljao Narodnu skupštinu prilikom boravka u Crnoj Gori.  S obzirom na sve navedeno, Draško Stanivuković je u Crnoj Gori boravio privatno, a ne u svojstvu narodnog poslanika – navodi se u odgovoru iz NSRS.

Dodaju da Narodna skupština nema obavezu da reaguje, uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o Stanivukovićevom privatnom angažmanu.

U NSRS napominju da je, prema Zakonu o imunitetu Republike Srpske (član 3), imunitet narodnog poslanika funkcionalan, direktno je povezan sa vršenjem funkcija i mimo toga imunitet ne postoji.

– Narodna skupština nema osnov da reaguje, budući da je riječ o privatnom putovanju poslanika Stanivukovića – ističu u parlamentu Srpske.