Biznis

Zašto je „ZLATNI LUG“ odluka zlata vrijedna

Izazovna vremena, kakva je upravo ova, 2020. godina, iziskuju promišljene i sigurne odluke, a jedna od takvih je zasigurno i ona da dragim osobama kojima je potreban medicinski nadzor obezbijedimo bezbjednost i adekvatnu socijalnu zaštitu.

Zašto je „ZLATNI LUG“ odluka zlata vrijedna
FOTO: PROMO

Dom za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi, uz visokokvalitetne uslove boravka i prostor uređen po najvišim standardima, najbolji je vid institucionalnog smještaja starijih, nemoćnih i svih osoba kojima je potrebna pomoć trećeg lica.

– Naš dom je prva ustanova te vrste u regiji, smješten u neposrednoj blizini putnog pravca Derventa – Banjaluka. Prilagođen je najhumanijim uslovima života, a stručno i ljubazno osoblje je svim korisnicima na usluzi 24 sata dnevno. Boravak i život u ovoj specijalizovanoj ustanovi se bazira upravo na principu hotelske usluge na bazi punog pansiona, uz medicinsku njegu i rehabilitaciju – navode iz Doma „Zlatni lug“, te ističu da nude i mogućnost palijativne njege, po čemu se izdvajaju u odnosu na mnoge druge slične ustanove u regionu.

FOTO: PROMO
FOTO: PROMO

Sve pomenute aktivnosti se u ovom domu odvijaju na 2.500 metara kvadratnih prostora, a život je organizovan u 37 savremeno opremljenih apartmana s posebnim kupatilom i balkonom, kao i modernoj kuhinji, restoranu i dnevnom boravku, te uređenom dvorištu površine 4.500 kvadratnih metara.

Tu su i prostor za rehabilitaciju i ambulanta, a za potrebe medicinske indikacije i vlastito sanitetsko vozilo za prevoz do odgovarajućih zdravstvenih ustanova.

– Posebnu pažnju u “Zlatnom lugu” posvećujemo i ishrani korisnika, pa je ona prilagođena potrebama i željama svakog od njih pojedinačno i bazira se na domaćoj kuhinji. Svakodnevno nabavljamo svježe namirnice od kojih naše kuharice prave ukusna i zdrava jela koja služimo u restoranu, a po potrebi i korisnicima u sobama – govore iz ove specijalizovane ustanove.

FOTO: PROMO
FOTO: PROMO

Svakodnevica je ovdje ispunjena i slobodnim aktivnostima, koje u dobroj mjeri pozitivno utiču na fizičko i psihičko zdravlje korisnika. Zajednice koje okupljaju stariju populaciju su se odavno pokazale kao dobar način organizacije života i vremena, jer, naročito u izazovnim vremena, predstavljaju siguran izbor ispunjen potrebnom brigom, njegom, ali i zabavnim sadržajima.

– Tako su i naši korisnici nedavno, u sklopu internih radionica, ručno ispleli na desetine toplih kapica i čarapica, koje smo, povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, 17. novembra, darovali predstavnicima Udruženja “Mrvice”, koji su ih potom proslijedili na odjel u banjalučkom porodilištu gdje leže upravo prematurusi, kako bi im i ta mrvica topline pomogla da što prije bolničke krevetiće zamijene toplinom vlastitog doma – podsjetili su iz „Zlatnog luga“.

FOTO: PROMO
FOTO: PROMO

Dom je tamo gdje se osjećate baš kao kod kuće, tamo gdje sve miriše na sigurnost i toplinu. Tamo gdje se na starom, dobrom gramofonu „vrti“ vaš omiljeni šlager, gdje vas ne pitaju za godine i kako ste to (naprasno) odlučili da zauvijek želite da budete mladi. Dom je tamo gdje vas razumiju, shvataju vaše želje i potrebe, pa i onu da se i u godinama koje samo iskustvo znače želite zabavljati i biti aktivni.

Uz sve specijalističke usluge, nadzor domskog ljekara, te stručnog i posvećenog medicinskog osoblja, odnos prema svim korisnicima je u ovom domu protkan toplinom i ljubavlju. Stoga i ne čudi što je „Zlatni lug“ odluka zlata vrijedna, jer svaki korisnik se ovdje osjeća – baš kao kod kuće.

A.E.