Magazin

ZAŠTO SKOČKO NOSI NAOČARE Poslije 30 godina otkriveno kako je nastala čuvena “Slagalica”

Kviz "Slagalica" decenijama gledaoce zakucava za male ekrane, a njegov autor otkrio je najveće tajne koje javnost nije znala.

ZAŠTO SKOČKO NOSI NAOČARE Poslije 30 godina otkriveno kako je nastala čuvena “Slagalica”
FOTO: RTS SLAGALICA, ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE

Nikola Nešković, autor “Slagalice” ali i brojnih drugih kvizova poput “Sfinga”, “Glavolomke”, “Lavirint”, “Mozaik”, otkrio je kako je nastao čuveni kviz ali i njegov zaštitni znak “Skočko”.

– Slagalica je pokrenuta na zahtjev Milorada Vučelića, tadašnjeg generalnog direktora RTS. On i ja se znamo još u SKC gdje je on bio sekretar. Pozvao me je i rekao: “Morate da napravite kviz”. Tehnički direktor Jovan Valčić angažovao je grupu studenata završne godine Elektrotehničkog fakulteta kao programere. Kada smo tražili kompjutere rekli su: “Ali, mi ih nemamo” – rekao je Nešković.

Objasnio je kako je dalje tekao tok stvaranja ovog kviza:

– Otišli smo da nabavimo kompjutere privatno. Dobili smo model 286. E, onda smo vidjeli da moramo da za svakog takmičara da imamo kompjuter, pa za sve informacije. Tada je to bila “Muzička slagalica”, bile su nacrtane stepenice kroz studio, kao klavijatura – bijele i crne dirke i trebalo je sve da sviraju dok se po njima krećemo. Brzo smo shvatili da je to tehnički neizvodljivo i odustali. Zbog toga smo napravili da svaki segment bude jedna mala igra. Ja sam vodio prvih hiljadu emisija sa Draganom Milićević – rekao je autor.

Pročitajte još

Nikola je za kraj otkrio i zbog čega čuveni “Skočko” nosi naočare.

– Rijetko ko zna zašto Skočko nosi naočare. On je po meni pravljen, želio sam da liči na mene – zaključio je, prenose Novosti.

Prihvati notifikacije