Svijet

ZATEGNUTI ODNOSI TURSKE I GRČKE Kalin: Pregovori mogući, ali bez prijetnji sankcijama

Turska i Grčka uskoro bi mogle da nastave pregovore o svojim osporavanim zahtjevima u vezi sa resursima u Sredozemnom moru, ali sastanak lidera EU, koji je planiran naredne sedmice, neće dati rezultate ako bude prijetnji sankcijama, rekao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

ZATEGNUTI ODNOSI TURSKE I GRČKE Kalin: Pregovori mogući, ali bez prijetnji sankcijama
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

U ovom trenutku klima je pogodna za početak pregovora, ali prijetnje, ucjene i sankcije protiv Turske ne daju rezultata. Evropski političari bi trebalo sada to da znaju – naglasio je Kalin.

Zbog prisustva dva turska istraživačka broda kod obala Kipra, tamošnje vlasti zatražile su uvođenje sankcija Ankari i blokirala akciju EU protiv Bjelorusije dok se ne ispuni njen zahtjev.

Grčka i Turska su u sporu zbog prava na korišćenje energetskih resursa na istoku Sredozemnog mora. Tenzije su eskalirale prošlog mjeseca kada je Turska uputila brod za istraživanje gasa i nafte u sporne vode.

Grčka je osudila ovaj potez Ankare kao ilegalan i zajedno sa Kiprom zatražila snažan odgovor lidera EU na sastanu koji će biti održan 24. i 25. septembra.

Ankara je prošle sedmice povukla brod “Oruč Reis”.

Prošlog mjeseca Grčka i Turska bile su blizu da nastave pregovore koji su suspendovani 2016. godine, ali je Turska prekinula kontakte i uputila “Oruč Reis” u sporne vode nakon što je Grčka potpisala sporazum o demarkaciji na moru sa Egiptom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska vjeruje da se spor može riješiti dijalogom, ali je insistirao da njegova zemlja ima svoja prava u regionu.

– Želimo da diplomatiji damo što je više prostora i saslušaćemo svaki iskren poziv u tom smislu. S tim u vidu nastavićemo da branimo svaku kap vode i pedalj područja naše zemlje do kraja – napisao je Erdogan na Tviteru.